Vizita studenţilor în cadrul Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP

Astăzi, 15 februarie 2024, studenții anului I de studii din cadrul Academiei ,,Ștefan cel Mare”, ghidaţi de reprezentanţii Catedrei activitate specială de investigaţii şi anticorupţie, au efectuat o vizită de studiu la Direcția Cooperare Polițienească Internațională (DCPI) a IGP.

Pe parcursul vizitei, studenții au fost informați cu specificul de activitate al Biroului Național Central INTERPOL, Punctului Național de Contact Europol, Secției cooperare polițienească și Secției 24/7. Această familiarizare le-a permis vizitatorilor să înțeleagă modul în care DCPI contribuie la consolidarea cooperării polițienești la nivel internațional în lupta împotriva criminalității transfrontaliere.

Vizita a inclus discuții interactive și prezentări referitoare la modul de funcționare și particularitățile fiecărei subdiviziuni precum și despre bazele de date disponibile, la nivel național și internațional. Studenții au avut ocazia să se informeze cu privire la modul în care aceste baze de date facilitează schimbul de informații și cooperarea între autoritățile de aplicare a legii din diferite țări.

De asemenea, au fost abordate aspecte despre operațiunile și zilele de acțiuni ,,Joint Action Days„ (JAD) desfășurate la nivel internațional, la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Republica Moldova, inclusiv DCPI. Aceste discuții au oferit studenților o perspectivă în ceea ce priveşte implicarea Republicii Moldova în eforturile comune de combatere a criminalității transfrontaliere și asupra rolului important pe care îl are DCPI în acest proces.