Vizita de lucru în cadrul Colegiului de Poliţie din Statul Qatar

În perioada 15-19 ianuarie 2019, la invitaţia Ministrului de Interne al Statului Qatar şi cu suportul Ambasadei Qatar la Chişinău, delegaţia MAI a efectuat o vizită de lucru în cadrul Colegiului de Poliţie din Statul Qatar. La data 17 ianuarie delegaţia a participat la ceremonia de absolvire a primei promoţii (2014-2018) a Colegiului de Poliţie din localitatea Al-Raian, Qatar.
La evenimentul vizat au participat peste 120 de reprezentanţi ai instituţiilor de învăţămînt superior şi mediu poliţienesc din diferite ţări: Arabia Saudită, Belarus, Canada, China, Germania, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Iordania, Italia, India, Kuweit, Kenya, Marea Britanie, Moldova, Palestina, Portugalia, Spania, Sudan, Turcia, Republica Yemen etc.
Cu acest prilej, evenimentul a fost onorat de prezenţa Prim-ministrului, Ministru de Interne al Statului Qatar, E. S. Abdullah Bin Nasser Bin Khalifa Al-Thani, care a înmânat diplome la 7 absolvenţi eminenţi, precum şi de membri ai Guvernului, corpul profesoral-didactic şi rudele absolvenţilor.
Evenimentul menţionat a oferit oaspeţilor o varietate de acţiuni şi măsuri planificate. În afara participării la ceremonia absolvenţilor, au avut posibilitatea şă admire procedeele, exerciţiile tactice, platou-show-ul, parada militară a studenţilor, din care făceau parte şi cei 108 de absolvenţi.
În cuvîntul de salut, dl. Dr. Mohamed Abdulla Al- Mahanna Al-Marri, director general al Colegiului de Poliţie, general de brigadă, a menţionat că “prima promoţie de ofiţeri de poliţie cu o înaltă calificare îşi vor îndeplini obligaţiunile în menţinerea securităţii şi siguranţei ţării. Prin urmare, absolvenţii sunt principalele rezultatele şi viitori lideri ai acestei ţări, care posedă cele mai înalt nivel de instruire obţinînd prin utilizarea unor sisteme academice avansate ce corespund standardelor internaţionale. Colegiul, în pofida experienţei sale restrînse, a fost apreciat de liderii regionali şi internaţionali în domeniul securităţii, fiind considerat unul din cele mai bune şi recunoscute în cadrul colegiilor de poliţie din Orientul Mijlociu. Pe parcursul 4 ani de studii, prima promoţie de studenţi a arătat un mare entuziasm şi dorinţă de a obţine cunoaştinţe şi excelenţă profesională. Mai mult, ei au demonstrat un grad înalt de angajament, disciplină şi ordine. Suntem extrem de mândri de conducerea colegiului pentru supravegherea acestor studenţi distinşi. Suntem foarte încrezători că aceşti studenţi vor fi utili ministerului şi sectoarelor militare din ţară în domeniile lor de activitate”.
Delegaţia a avut posibilitatea de a avea o întrevedere cu Dr. Mohammed Abdullah Al-Mahanna Al-Marri, directorul general al Colegiului de Poliție, general de brigadă şi cu adjunctul său dr. Jabar Hamoud Al Noaimi, directorul departamentului administrativ şi economic, discuţiile fiind axate pe aspectele cooperării între instituţiile specializate, pe perspectivele şi mecanismele de dezvoltare, schimbul de bune practici şi experienţe. În acest context, partea qatareză şi-a arătat dechiderea şi dorinţa de a coopera cu Academia „Ştefan cel Mare”, subliniind importanţa stabilirii şi dezvoltării bunelor relaţii de colaborare care vor facilita dezvoltarea prosperă a instituţiilor noastre de învăţămînt superior, pledînd pentru semnarea unui memorandum de înţelegere între Academia „Ştefan cel Mare” a MAI şi Colegiu de Poliţie din Qatar în viitorul apropiat.