O călătorie pe „Drumul banului”

La data de 4 noiembrie 2019, Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” au organizat o călătorie pe „Drumul banului” – eveniment dedicat studenților din toate instituțiile de învățământ din țară, organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Economisirii, marcată anual pe 31 octombrie, și s-a desfășurat în comun cu băncile licențiate din Republica Moldova.
Călătoria a început la Banca Națională a Moldovei, locul din care pornește drumul banilor în economie, Banca Națională deținând rolul excluziv de a emite bancnote și monede ca mijloc de plată. În sala de expoziții a BNM vizitatorii au aflat care sunt cele mai remarcabile evenimente din istoria leului moldovenesc, dar și care sunt elementele de siguranță ale bancnotelor.
„Drumul banului” a continuat spre băncile comerciale, și anume, Banca Comercială ”Moldova Agroindbank”, unde tinerii au aflat care este rolul acestora și cum ele funcționează, cum ajung banii în aceste instituții și cum ulterior acced în economia reală. În cadrul vizitei participanții au beneficiat de o lecție de educație financiară despre principalele concepte și produse financiare existente momentan pe piața financiară autohtonă.
Această campanie este organizată în cadrul proiectului de educație financiară „Învață! Dă sens banilor” lansat în luna martie 2019 de către Banca Națională a Moldovei și Expert-Grup. Proiectul a fost inițiat cu scopul de a spori nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiare în rândul tinerilor, astfel încât, ajunși în fața unor situații cu impact financiar, aceștia să ia decizii corecte în gestionarea propriilor venituri.
Participarea studenților instituției noastre la acest eveniment a sporit esențial nivelul de informare în domeniul identificării categoriilor instrumentelor de plăți bancare, semne de protecție a bancnotelor, aprecierea produselor financiare existente pe teritoriul Republicii Moldova.
Totodată, în contextul evenimentului de astăzi, s-a încheiat o înțelegere de cooperare continuă dintre Academia ”Ștefan cel Mare” a MAI și Banca Națională a Moldovei.