Comemorarea a 30 de ani de la retragerea contingentului militar din Afganistan

La 14 februarie curent în incinta Ministerului Afacerilor Interne a fost organizat evenimentul de comemorare a 30 de ani de la încheierea tragicului război din Afganistan – război pe parcursul căruia ţara noastră a plătit un tribut de 301 vieţi omeneşti. Acţiunea a inclus o expoziţie tematică, bazată pe materiale de arhivă, ediţii de carte, pliante şi fotografii ale angajaţilor MAI, veterani de război.
Şedinţa a fost onorată de prezenţa Secretarului general de stat al MAI, dl Simion CARP, conducători ai autorităților și instituțiilor MAI. În sală au fost prezenţi invitaţi de onoare: dl Iurie CHEPTĂNARU, exviceministru al MAI, şef al Departamentului de Poliție; dl Mihail POCNEA, veteran de război, fost șef al Direcţiei generale urmărire penală a MAI; dl Grigore JARDAN, veteran de război, fost angajat al MAI; alţi veterani de război, angajaţi şi veterani ai MAI, rudele celor trecuţi în nefiinţă, angajaţi şi studenţi ai Academiei „Ştefan cel Mare”.
În cadrul evenimentului a fost lansat filmul „Eroii şi faptele lor”, montat de Academia „Ştefan cel Mare” sub patronajul Ministerului Afacerilor Interne. Documentarul este bazat pe relatări şi mărturii ale rudelor angajaţilor MAI trecuţi în nefiinţă, veterani ai războaielor din Afganistan şi de la Nistru (1992).
La finalul solemnităţii, veteranii de război au fost menţionaţi cu distincţii guvernamentale şi departamentale.