165-a aniversare a naşterii lui Mihai Eminescu

La 15 ianuarie 2015 în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” s-a desfăşurat un eveniment cultural-educativ consacrat celei de-a 165-a aniversări a naşterii lui Eminescu cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii.
În R. Moldova Ziua Naţională a Culturii este dedicată marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naţionale. Aceasta se sărbătoreşte începând cu anul 2012 când a fost instituită pentru prima dată prin Hotărârea Parlamentului şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii.
În Europa, Ziua Naţională a Culturii este celebrată în diferite ţări în mod diferit şi e legată de numele unor personalităţi marcante. 15 ianuarie are o semnificaţie simbolică pentru poporul nostru, prin care celebrăm nu doar geniul nostru, dar şi faptul că „vorbim limba marelui poet şi ne asociem aceloraşi valori spirituale şi culturale”.
În Academie acţiunile au debutat la ora 10.30 la Centrul Comunicare Profesională şi Limbi Moderne cu o activitate cultural-educativă care a întrunit studenţii anului I ai Facultăţii Ştiinţe Poliţieneşti. Programul activităţii a cuprins: proiectare de film documentar cu titlul „Ecoul gloriei militare a neamului românesc în opera lui M. Eminescu”, expoziţia celor mai reprezentative cărţi ale poetului naţional, recital de poezie. Prin prezentările şi discuţiile tematice studenţii l-au descoperit pe Eminescu ca un mare prozator, publicist, om politic care a reconstituit imaginea societăţii de altă dată, istoria şi tezaurul folcloric.
Studenţii Academiei de asemenea au participat la vernisajul expoziţiei „Mihai Eminescu… şi timpul creşte-n urma mea” organizată de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.
Evenimentele au avut ca obiectiv susţinerea şi relevarea operei eminesciene valoroase care rămâne în continuare cea mai accesibilă cale a educaţiei. Profesorii au încurajat studenţii să nu uite că în cultură se concentrează puterea poporului şi Eminescu a vorbit despre poporul în care s-a născut!