Ziua Mondială fără Transport

În fiecare an pe 22 septembrie, comunitatea internațională marchează „Ziua Mondială fără Transport (Mașini)”, promovând, în acest sens, alternative la automobilul personal. Mii de orașe din diferite țări ale lumii își închid „arterele” pentru circulația auto în favoarea mersului pe jos, bicicletei, transportului public și altor forme de deplasare non-poluante.

Anul curent, convențional, se consemnează 25 de ani de la lansarea acestei inițiative. Punctul de plecare a fost Marea Britanie unde în anul 1997 a fost instituită Ziua fără mașini, evenimentul purtând un caracter local. Un an mai târziu, francezii au inițiat campania similară – „În oraş, fără maşina personală!„. Ulterior această iniţiativă a fost preluată și promovată în tot spațiul european. În consecință, evenimentul a luat amploare în tot mai multe oraşe din întreaga lume, astfel încât Ziua fără maşini a devenit internaţională.

Academia „Ștefan cel Mare” aderă la această inițiativă nobilă, sensibilizând astfel societatea despre problematica supraaglomerării „arterelor” capitalei, ambuteiajelor și a poluării mediului înconjurător, încurajând, totodată, angajații instituției să opteze, în această zi, pentru mijloace mai puțin poluante, fie transportul electric, bicicleta, trotineta sau mersul pe jos, astfel încât efortul de limitare a emisiilor nocive pentru mediu să devină o obişnuinţă firească.

La nivel național, la 05 aprilie 2022 Agenția de Mediu a lansat o inițiativă analogică – Campania „Miercurea Verde” prin care încurajează cetățenii să treacă la o viață mai activă și prietenoasă cu mediul, care impune alegerea unui mijloc de transport alternativ. Este o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de călătorii cu maşinile personale, prin renunţarea la automobil atunci când este posibil în favoarea transportului alternativ – totalitatea metodelor și modalităților de deplasare prin oraș, diferite de cele motorizate.