Familiarizarea Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI cu proiectul UNICRI „Contact Black-Sea”

La data de 29.06.2022, Academia „Ştefan cel Mare” a MAI a fost gazda vizitei planificate UNICRI, reprezentată de Francesco Miorin, ofiţer de programe în domeniul CBRN, coordonator al implementării proiectului „Contact Black-Sea”, combaterea traficului de materiale RN în regiunea Mării Negre, Paulina Goliakovaite, Cercetător UNICRI şi Vera Tarsîna, Secretar I, Direcţia Cooperare Multilaterală a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Delegaţia a fost întâmpinată de către Iulian Caţ, prorector pentru formare şi personal, Ion Corcimari, şef interimar al Secţiei relaţii externe al DCI şi Corina Suvac, ofiţer principal al Secţiei relaţii externe al DCI.

Această vizită s-a axat pe familiarizarea instituţiei cu proiectul „Contact Black-Sea” în vederea identificării şi stabilirii obiectivelor principale de colaborare pe segmentul instruirii şi consolidării capacităţilor în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de materiale radiologice şi nucleare în regiunea Mării Negre.

Ţinând cont de faptul că teritoriul Republicii Moldova este situat la intersecția căilor de tranzit internațional, aceasta este expusă unui potenţial risc de introducere a unor asemenea substanțe prin zonele frontaliere, dar îndeosebi peste zonele limitrofe din stânga Nistrului. De aceea, Academia „Ştefan cel Mare” s-a arătat interesată de subiect, având în vedere faptul că este unica instituţie de învăţământ superior care pregăteşte specialişti atât pentru Ministerul Afacerilor Interne, cât şi pentru alte structuri de aplicare a legii din ţară. Participanții la reuniune au punctat că prin prisma acestei colaborări se va dinamiza și se va diversifica procesul de formare profesională la toate formele de învățământ ale funcționarilor publici cu statut special din Republica Moldova.