Eveniment evlavios la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”

La data de 17 septembrie 2019, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Suruceni, r-nul Ialoveni a fost sărbătorit pentru prima dată după canonizare, Episcopul Cetății Albe-Ismail, Sfântul Ierarh Dionisie.
Episcopul Dionisie Erhan a fost canonizat anul trecut, la data de 25 octombrie. Ierarhul s-a născut în anul 1868 în satul Bardar, actualul raion Ialoveni. La vârsta de 15 ani el a intrat în obştea schitului Suruceni unde a pus baza formării duhovniceşti. După şapte ani de ascultare a fost făcut rasofor, iar după alţi nouă ani a fost tuns în monahism. Pe parcursul vieţii sale duhovniceşti acesta a fost cunoscut de toţi Basarabenii, iar la 22 iulie 1918 a fost numit vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și Hotinului. Din 1934 a fost numit episcop al Cetății Albe – Ismail, unde a păstorit până în 1940. În acelaşi an după ocuparea Basarabiei de către trupele sovietice el se refugiază în Episcopia Argeșului unde a păstorit credincioşii timp de un an, mai târziu se întoarce în Basarabia natală trecând în cele veşnice la 17 septembrie 1943. Ierarhul Dionise a fost înmormântat în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Suruceni.
Prin activitatea sa duhovnicească acesta a contribuit de nenumărate ori la deschiderea şcolilor, ridicarea bisericilor şi acordarea burselor de studiu.
Sfântul Dionisie a susţinut şi promovat renaşterea duhovnicească şi naţională, la realizarea idealului de unitate a românilor, atât în perioada premergătoare momentului istoric de la 27 martie 1918 cât şi după aceasta.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Mitropolit Vladimir şi un grup de înalţi clerici din Republica Moldova, România şi Ucraina.
La invitaţia Preacuvioasei Maici Epistemia, stareța Mănăstirii Suruceni, un grup de angajaţi ai Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI au asistat la Sfânta Liturghie.
Academia „Ştefan cel Mare” a MAI are o relaţie durabilă prin ajutorul logistic acordat Mănăstirii de către corpul profesoral-didactic şi studenţii instituţiei în baza acţiunilor de voluntariat.