Desfăşurarea competiţiei la lupta universală

Pe data de 20.12.2012 în incinta Complexului sportiv „V.Guţu” al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI s-au desfăşurat competiţii la lupta universală „VTM” la care au participat colaboratori din cadrul Detaşamentului cu destinaţie specială „Pantera” al Departamentului Instituţii Penitenciare al Ministerului Justiţiei, BPDS „Fulger” al MAI şi Academiei „Ştefan cel Mare”.
Tactica şi procedeele incluse în acest stil au fost sintetizate prin reconstituirea unor momente de luptă din istoria noastră în cadrul sărbătorilor, festivalurilor etc.
În calitate de echipament pentru luptători în stilul VTM s-au preluat elemente din echipamentul de epocă, menţionat în mai multe lucrări ştiinţifice, fiind adaptate la cerinţele actuale. Astfel, luptătorii au fost echipaţi cu pulpane protectoare pentru apărarea picioarelor, apărătoare ale braţelor şi cotiere, asemenea oştenilor ai căror chipuri sînt gravate pe lada decorativă de la Putna şi pe plăcile decorative de la Vaslui. De asemenea, din armura existentă în toate timpurile şi portul naţional s-au luat câteva elemente care se reunesc într-un echipament modern: o panglică de culoare albastră, o panglică de culoare galbenă şi brâul roşu, amintindu-ne de tradiţii, precum şi de centurile de care erau prinse la şold sabia şi alte arme ale oştenilor – elemente ce reflectă spiritul războinic al strămoşilor noştri şi lupta lor pentru valorile naţionale. Acest stil a fost inclus în programa cursului „Tactica operaţiunilor speciale”, care este realizat în cadrul Catedrei „Pregătirea militară şi tactică specială”, precum şi în cadrul pregătirii fizice speciale realizată de Catedra „Pregătire fizică şi de luptă” a Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI.
Prin promovarea stilului VTM se va realiza reânvierea istoriei noastre şi posibilitatea tinerilor de a participa involuntar la reconstituirea, conservarea şi promovarea valorilor naţionale.
La eveniment au participat conducători ai subdiviziunilor cu destinaţie specială „Pantera” a Departamentului Instituţii Penitenciare al Ministerului Justiţiei, BPDS „Fulger” a MAI, veterani, studenţi, sportivi de performanţă şi alţi oaspeţi pasionaţi de arta şi cultura militară.
La competiţii s-au luptat 50 sportivi la 6 categorii de greutate care au obţinut următoarele rezultate:
La categoria 65 kg:
1.Sucevoi Sergiu – anul I F.Drept
2.Rusu Mihail – anul II F.Drept
3.Gorneţ Dumitru – anul II F.SOP
4.Şolopa Iurie – anul I F.Drept
La categoria 70 kg:
1.Nimerenco Vladislav – anul IV F.Drept
2.Brachin Roman – anul III F.Drept
3.Untilă Andrei – anul II F.Drept
4.Frunze Ion – BPDS „Fulger”
La categoria 75 kg:
1.Brachin Dumitru – anul III F.Drept
2.Chepteni Mihail – BPDS „Fulger”
3.Ţapeş Ştefan – anul I F.SOP
4.Gherasimciuc Alexandru – anul III F.Drept
La categoria 85 kg:
1.Melnic Ion – anul IV F.Drept
2.Sturza Ion – anul III F.Drept
3.Găină Liviu – anul III F.SOP
4.Buju Valeriu – anul IV F.Drept
La categoria 95 kg:
1.Taran Mircea – anul III F.Drept
2.Trestianu Gheorghe – BPDS „Fulger”
3.Garasciuc Roman – „Pantera”
4.Franchevici Cătălin – anul II F.Drept
La categoria +95 kg
1.Morărescu Anatolie – BPDS „Fulger”
2.Verhoveţchii Vasile – anul II F.SOP
3.Vezetiu Cristian – anul II F.Drept
4. Lopatiuc Cristian – anul II F.Drept.