Turneul Internaţional de Judo în memoria lui Valentin Guţu

La 20 octombrie curent nordul Moldovei a devenit gazda Turneului Internaţional de Judo în memoria lui Valentin Guţu – unul dintre renumiţii sportivi autohtoni ai secolului trecut. Evenimentul s-a desfăşurat în or. Donduşeni sub egida Guvernului Republicii Moldova, ca rezultat al consolidării mai multor structuri de stat şi organizaţii non-guvernamentale, cum ar fi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, administraţia publică locală, Inspectoratul de poliţie Donduşeni, Asociaţia Judo Junior Moldova, Asociaţia Fighting Entertainment Asociation, ş.a.
Turneul a devenit o reuniune de anvergură publică cu rezonanţă pentru băştinaşi, veterani ai sportului, antrenori emeriţi şi sportivi de performanţă, rude ale regretatului Valentin Guţu, conducerea, corpul profesoral-didactic şi studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, precum şi pentru cei 200 de participanţi juniori.
Tatami a devenit un adevărat platou de luptă pentru copiii generaţiilor de sportivi de performanţă şi ai angajaţilor MAI, şi totodată pentru luptătorii din regiunea Cernăuţi, Ucraina, – localitatea de baştină a lui Gheorghe Cotic, coechipierul renumitului sportiv.
Evenimentul a fost deschis de către secretarul general de stat al MAI, dl Simion Carp. „Remarc rolul Guvernului Republicii Moldova în asigurarea funcţionalităţii şcolilor sportive şi a Federaţiei de Judo din Republica Moldova, care la rândul lor contribuie la susţinerea programelor de promovare a sportului şi a modului sănătos de viaţă. Sportul este un factor important în consolidarea societăţii şi un remediu de forţă pentru combaterea criminalităţii juvenile”, a încheiat reprezentantul ministerului de interne.
La rândul său Preşedintele raionului Donduşeni, dl Vadim Lesnic a declarat că acest turneu va fi desfăşurat anual, la mijlocul lunii septembrie, de ziua de naştere a lui Valentin Guţu. „Anul curent în cadrul Consiliului raional a fost luată decizia de a conferi regretatului Valentin Guţu titlul de „Cetăţean de Onoare al raionului Donduşeni””, a menţionat preşedintele de raion în discursul său.
Îndată după deschiderea oficială a Turneului Internaţional de Judo, atât delegaţii structurilor de stat, cât şi rudele regretatului Valentin Guţu s-au deplasat în şcoala din localitatea natală, Horodişte (actualmente Gimnaziul „Vasile Gangal” – martir, căzut cu moarte de erou în războiul din 1992), unde a fost inaugurată o placă comemorativă şi o galerie foto a marelui sportiv.
Serviciul divin a fost oficiat de către un sobor de preoţi în frunte cu blagocinul raionului Donduşeni, protoiereul Veaceslav Matiescu. Profesorii şi cei care l-au cunoscut personal pe Valentin Guţu şi-au adus aminte cu mult drag de faptele şi meritele reputatului sportiv, iar elevii şi localnicii au salutat evenimentul, apreciindu-l ca fiind una dintre cele mai importante acţiuni desfăşurate în localitate.
Ex-şeful catedrei „Pregătire fizică şi de luptă” a Academiei „Ştefan cel Mare” – Valentin Guţu – a devenit vicecampion mondial şi european la judo, campion al URSS la sambo, premiant al multiplelor competiţii internaţionale, campionate şi spartachiade din cadrul URSS, maestru al sportului de categorie internaţională, antrenor emerit al Republicii Moldova, vicepreşedinte al Comitetului Naţional Olimpic al Moldovei, preşedinte al Federaţiei Naţionale de Judo, Cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare”.
Renumitul sportiv al secolului XX, fondatorul Clubului sportiv „Dacii” a contribuit imens la dezvoltarea sportului de performanţă, determinând dezvoltarea culturii fizice, pregătirea sportivilor de talie naţională şi internaţională, perfecţionarea cadrelor de antrenori, arbitri şi instructori obşteşti pentru MAI, precum şi formarea profesională a multor generaţii de poliţişti.
În anul 2011, în semn de recunoştinţă faţă de meritele acestei personalităţi notorii, o stradă din capitală a fost redenumită în numele său. Un an mai târziu, în anul 2012, a fost inaugurat Complexul sportiv al Academiei „Ştefan cel Mare” în numele lui Valentin Guţu.
Dl Valentin Guţu ar fi împlinit în anul 2018, 76 de ani de la naştere. Acest turneu a fost organizat pentru comemorarea a 20 de ani de la trecerea domniei sale în nefiinţă.