Sportul, ca metodă de resocializare

La data de  25 octombrie 2023, echipa de studenți ai Academiei „Ștefan cel Mare” a desfăşurat un meci amical de fotbal cu echipa minorilor deținuți din Penitenciarul nr.10 pentru minori. Evenimentul sportiv a fost organizat la inițiativa Fundației Regina Pacis, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor și Academia „Ştefan cel Mare”.

 Evenimentul de networking a fost organizat cu scopul de a promova sportul, spiritul de echipă și un stil de viață sănătos, dar și de asigurare a unui mediu în care tinerii pot interacționa și dezvolta relații bazate pe respect și înțelegere reciprocă. Prin astfel de acţiuni, organizatorii sprijină integrarea socială a minorilor și a tinerilor din Centrul de Detenție și, în același timp, oferă studenților posibilitatea de a se implica activ în activităţi comunitare apreciabile, astfel contribuind activ la schimbări pozitive în societate.

Pe de altă parte, studenții Academiei, care se pregătesc să devină viitori polițiști, ofițeri de urmărire penală, judecători sau procurori, au avut o oportunitate valoroasă de a dezvolta abilități esențiale, cum ar fi empatia, comunicarea eficientă și gestionarea situațiilor complexe. Interacțiunea lor cu minorii din Centrul de Detenție le-a oferit o experienţă unică de a intra în esenţa problemelor sociale cu care se vor confrunta în viitoarea lor carieră, fiind ghidaţi de principiul nediscriminării. În plus, studenții au avut șansa de a fi modele de inspiraţie pentru tinerii deţinuţi în vederea dezvoltării unor perspective reale şi pozitive pentru viitorul acestora.

„Reintegrarea socială a tinerilor deținuți nu este doar o responsabilitate a sistemului de justiție penală, ci a întregii societăți. Un aspect deosebit de important în reintegrarea tinerilor deținuți este eliminarea stigmatizării, de aceea, este crucial să promovăm o viziune nediscriminatorie în comunitate și să creăm un mediu care oferă șanse egale. Prin urmare, experiența interacțiunii cu minorii deținuți îi va ajuta pe studenți să devină profesioniști mai înțelepți, mai empatici și mai eficienți, pregătindu-i pentru provocările complexe, pe care le vor întâlni în cariera lor în domeniul justiției.” a menționat asistentul universitar al Catedrei drept privat, Mihaela Pascal.

Jucătorii ambelor echipe au păstrat, pe durata meciului, o atmosferă prietenoasă și o competiție dominată de fairplay.

Echipa Academiei „Ştefan cel Mare” a lăsat cadou minorilor deţinuţi o minge de fotbal, în semn de consolidare a efortului comun pe aspectul de resocializare.

Evenimentul a devenit posibil graţie cooperării Catedrei drept privat a Academiei „Ștefan cel Mare” cu Fundația Regina Pacis, şi Administrația Națională a Penitenciarelor, în cadrul proiectului „HOPE – Abordarea holistică a protecției copilului în Moldova”, implementat de Caritas Austria.

  1. https://protv.md/actualitate/viitorii-politisti-de-la-academia-stefan-cel-mare-au-jucat-fotbal-cu-detinutii-din-penitenciarul-pentru-minori-din-goian-cine-a-castigat-video—2671254.html
  2. https://www.jurnaltv.md/news/459d95fdb390fac6/fotbal-dupa-zidul-inchisorii.html