Lansare de carte: „Prizonierii de război: cronica războiului ruso-japonez din 1904-1905” de Simion Carp

În data de 18 iulie, la ora 15.00, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, va avea loc lansarea de carte a dlui Simion Carp, doctor în drept și profesor universitar, intitulată „Prizonierii de război: cronica războiului ruso-japonez din 1904-1905”.

Lucrarea este consacrată militarilor care au ajuns în prizonierat în timpul acestei conflagrații, îndeosebi celor originari din Basarabia, deținuți pe teritoriul Japoniei. În acest studiu autorul oferă informații ample cu privire la unitățile militare în cadrul cărora erau înrolați conaționalii noștri, luptele la care au participat şi locurile unde au fost înhumați cei căzuți în lupte, precum și despre actele lor de eroism şi realitatea câmpului de luptă.

O parte esenţială a lucrării este consacrată condițiilor de detenție asigurate prizonierilor de război în timpul aflării lor în lagărele din Japonia. De asemenea, este descris efortul depus de comunitatea internațională pentru a obliga părțile beligerante să respecte Convenția de la Haga din 1899. Numeroasele exemple pe care le oferă autorul confirmă faptul că guvernarea japoneză a creat condiții bune pentru militarii armatei ruse aflați în prizonierat.

În respectiva lucrare, autorul oferă informații cu privire la basarabenii Anatolie și Iacob Tihai care, la sfârșitul secolului XIX, au promovat creștinismul în Japonia, menționând că preoții japonezi, creștinați și educați de acești oameni remarcabili, pe parcursul activității lor în cadrul Misiunii Creștine din Tokyo, au acordat ajutor considerabil militarilor armatei ruse aflați în prizonieratul japonez.

Un compartiment al lucrării este consacrat impactului mediului multicultural asupra conștiinței militarilor basarabeni care au participat la lupte și au ajuns în prizonieratul japonez. Sunt oferite și informații despre localitățile unde s-au aflat aceștia.

Finalul lucrării reflectă situația privind repatrierea conaționalilor noștri și implicarea unora, după revenirea la baștină, în lupta pentru cauza națională. Sunt publicate informații din biografiile militarilor basarabeni, veterani ai războiului ruso-japonez din 1904-1905, care au contribuit la crearea primelor unități militare autohtone și la înfăptuirea actului Unirii Basarabiei cu România pe 27 martie 1918, inclusiv cu privire la cei care au ajuns victime ale represiunilor regimului totalitar comunist.

Din studiul prezentat rezultă că acești militari basarabeni au legat pentru totdeauna istoria neamului românesc de istoria Japoniei. Această legătură nu poate fi negată, așa cum nu poate fi negat nici faptul că japonezii au manifestat o atitudine civilizată și umană față de militarii armatei ruse, aflați în prizonieratul japonez la începutul secolului XX.

Evenimentul este organizat de Academia „Ștefan cel Mare” a MAI al Republicii Moldova în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei.