Recomandări pentru pietoni și ajustări ale regimului de activitate pentru agenții economici aflați în zona de securitate a Summitului

Grupul Media de Știri pentru Securitate informează:

Autoritățile naționale reiterează că, pe 1 iunie – ziua desfășurării Summitului CPE, traficul pe unele porțiuni de drum din capitală va fi restricționat. În  acest sens, autoritățile recomandă rute alternative de deplasare a pietonilor, autoturismelor prin municipiul Chișinău și zonele limitrofe. Astfel, GMSS a pus la dispoziția cetățenilor hărți care prevăd ocolirea tronsonului de străzi pe care se vor deplasa delegațiile oficiale în ziua Summitului CPE. 

Hărțile cu traseele alternative pot fi vizualizate aici:
http://rutealternativesummit1iunie.stellarsolutions.md 

Încurajăm partajarea hărților și linkului cu trasee. 

Recomandări pentru pietoni:

În zona centrală a orașului, deplasarea pietonilor va fi permisă pe trotuare. Excepție va face adiacentul unităților de cazare care vor găzdui oficialii, unde deplasarea pietonală va fi redirecționată pe trotuarele de vis-a-vis. 

Totodată, pietonii trebuie să țină cont de recomandările forțelor de ordine și conformarea la cerințele acestora. În speță, traversarea arterelor principale va fi posibilă sub controlul agenților de circulație, dar cu staționări atunci când circulă coloanele oficiale.

Pe 31 mai, traficul va fi temporar suspendat pe perioade scurte de timp în legătură cu deplasarea coloanelor oficiale în Chișinău. 

Urmare a întâlnirii dintre autorități și agenții economici din perimetrul de securitate, unii dintre comercianți au optat pentru sistarea activității pentru data de 1 iunie, și anume: Centrele Comercial „Gemenii”, „Unic”, „MallDova”, Întreprinderea Municipala „Piața Centrală” și piețele din adiacent.

De menționat că magazinul Metro Cash & Carry nr. 2 (sectorul Botanica – Porțile Orașului) va activa, doar că accesul va fi posibil de pe strada adiacentă (str. Pădurii). 

Magazinele și restaurantele, precum și farmaciile din zona de securitate vor funcționa conform programului.

Toate punctele de trecere a frontierei rutiere activează în regim obișnuit, fără modificări în programul de activitate. Anticipăm pentru următoarele zile o majorare a fluxului de călători și mijloace de transport, în contextul minivacanței.

În acest sens, autoritățile cu atribuții la frontieră vor aplica mai multe măsuri menite să asigure trecerea rapidă a frontierei de stat și să minimalizeze timpii de așteptare pentru toate procedurile de control al călătorilor și transportului de mărfuri.

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul  Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.  

Pentru mai multe detalii:
Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE)
Tel: +373 22 255 255 /+373 67 255 255
Fax: +373 22 213 016
Email: stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md