Cursele aeriene programate astăzi cu zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău au funcționat în regim normal, excepție făcând zborul Chișinău – Bruxelles

Ca urmare a exercițiilor tactice de simulare a Summitului CPE, desfășurat astăzi, regimul de zbor pentru cursele aeriene organizate de pe Aeroportul Internațional Chișinău, în intervalul 09:00 – 12:30 s-au desfășurat în graficul programat, cu excepția zborului Chișinău – Bruxelles, care a avut o deplasare de 30 de minute.

Decizia de amânare a zborului, cu jumătate de oră a fost luată de operatorul aerian pentru ca pasagerii întârziați să poată ajunge la îmbarcare. Cu privire la persoana nemulțumită, că nu poate traversa strada pentru a ajunge la aeroport, precizăm că aceasta a fost oprită să traverseze șoseaua, timp de 5 minute după care, i s-a permis să-și urmeze drumul, avionul acesteia decolând la 12:30. Menționăm că traficul rutier înspre AIC a fost deschis la ora 10:45 de minute. 

GMSS precizează că cetățenii au fost informați din timp şi în mod repetat să-și pregătească deplasările spre aeroport și alte locații pentru a nu avea întârzieri.

Cetățenii au fost anunțați textual cât şi grafic, despre restricțiile de circulaţie emise de autorităţile naţionale implicate în desfăşurarea exerciţiilor de simulare. Traseele alternative cât şi recomandările au fost publicate în diverse surse de informare, inclusiv pe https://mai.gov.md/ro/node/7758
Atenţionări au fost făcute şi pentru cei care au planificate zboruri în ziua de 14 mai, în intervalul 9:00-14:00. 
Alte incidente nu a fost înregistrate pe perioada simulării de astăzi. Mulţumim cetăţenilor care s-au conformat recomandărilor autorităţilor şi au manifestat înţelegere.

Recomandăm cetăţenilor să se informeze din surse sigure şi oficiale.

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul  Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.  

Pentru mai multe detalii:
Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE)
Tel: +373 22 255 255 /+373 67 255 255
Fax: +373 22 213 016
Email: stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md