Uniţi contra Violenţei Sexuale

Denim Day este marcată anual la nivel global în ultima zi de miercuri a lunii aprilie în solidaritate cu supraviețuitoarele violenței sexuale. Această zi își are originea ca urmare a unui proces judiciar de anvergură pe cauza unui viol, desfășurat în Italia, în care supraviețuitoarea a fost recunoscută responsabilă în cazul violului din cauza tipului de blugi pe care îi purta. În semn de protest și solidaritate, în această zi se poartă denim pentru a combate ideea că violul și violența sexuală sunt din vina sau responsabilitatea supraviețuitorilor/-arelor.

Astfel, Denim Day a devenit o campanie desfășurată la nivel global pe parcursul lunii pentru a spori conștientizarea gravității fenomenului violenței sexuale.

În acest context, Academia Ștefan cel Mare s-a alăturat mai multor activități:• Pe 26 aprilie 2023, grupuri de angajaţi, studenţi şi cursanţi din cadrul formării manageriale de nivel I – management de bază s-au alăturat Campaniei de sensibilizare şi mobilizare socială împotriva violenţei sexuale „Prinde aripi. Set Free”, organizată de către Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Republica Moldova.

De asemenea, tot în contextul campaniei dedicate Denim Day, în cadrul instituţiei s-a lansat o serie de instruiri cu privire la prevenirea și combaterea infracțiunilor privind viaţa sexuală, a hărțuirii sexuale la locul de muncă și violenței în bază de gen. Procesul de instruire este organizat în colaborare cu UN Women și ghidat de formatori din unităţile şi instituţiile de profil, cât şi de reprezentantele Centrului de drept al femeilor.

Totodată, s-au desfăşurat diverse flashmob-uri cu tematica „Uniţi contra Violenţei Sexuale”.Campania are drept scop informarea publicului referitor la acest flagel social, promovând servicii disponibile pentru persoanele care au fost supuse violenţei sexuale.Doar împreună putem să prevenim şi să combatem violenţa sexuală fiind alături de persoanele abuzate sexual.

Alătură-te campaniei #DenimDay! #@unwomenmoldova