Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova

Marţi, la 23 aprilie curent, în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” a fost organizată o solemnitate cu prilejul consemnării Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova, sărbătorită anual la 27 aprilie.
La solemnitate au fost prezenţi: ministru al afacerilor interne, dl Alexandru Jizdan; secretarii de stat şi conducătorii de nivel superior ai structurilor MAI; veteranii războiului de la Nistru, din 1992; absolvenţii instituţiilor de învăţământ ale MAI; conducerea, corpul profesoral-didactic, veterani, studenţi şi audienţi ai Academiei „Ştefan cel Mare”.
În conformitate cu prevederile articolului 1 al Legii nr. 217 din 17 septembrie 2010, Drapelul de Stat al Republicii Moldova este un simbol oficial major al suveranităţii şi independenţei.
Acest simbol întruchipează trecutul, prezentul şi viitorul statului nostru, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.
Cu ocazia Sărbătorii Naţionale în faţa formaţiei au fost prezentate Drapelele de luptă ale instituţiilor de învăţământ subordonate în diferite perioade Ministerului Afacerilor Interne – actualmente exponate ale Muzeului de istorie a Academiei „Ştefan cel Mare”. În calitate de invitaţi de onoare la eveniment au fost prezenţi absolvenţii acelor instituţii de învăţământ ale căror succesor de drept astăzi este Academia „Ştefan cel Mare”.
Respectând procedura specială, evenimentul a fost amplificat prin faptul că 12 angajaţi din diferite entităţi ale Ministerului Afacerilor Interne au depus Jurământul Solemn.
Tradiţional în contextul evenimentelor de acest gen Academia „Ştefan cel Mare” pune accentul pe interferenţa generaţiilor. De aceea cu ocazia marcării Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova alături de studenţii instituţiei au fost prezenţi veteranii şi angajaţii Ministerului de Interne participanţi la războiul de la Nistru din 1992. În semn de profund respect faţă de meritele şi sacrificiul adus întru apărarea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, dl ministru Alexandru Jizdan a decernat Diplome de Onoare.
Pe lângă ceremonialul de depunere a Jurământului, şirul acţiunilor solemne a fost încheiat cu un moment emotiv când colegul nostru trecut recent în rezervă, şi-a luat rămas bun de la Drapelul de Luptă al Academiei „Ştefan cel Mare”.