S-a finalizat exercițiul tactic de simulare a deplasării coloanelor oficiale în contextul Summitului CPE 2023

Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul Comunității Politice Europene 2023 care va avea loc în Republica Moldova, vă informează:

Exercițiul tactic de simulare a deplasării delegațiilor străine s-a încheiat. Antrenamentul a decurs fără incidente. Traficul s-a desfășurat cu întârzieri minore, fără blocaje. Transportul public a circulat cu ușoare devieri de la itinerarul prestabilit, cu reluarea programului în capitală, în doar 20 minute.  De asemenea, mașinile cu regim prioritar de circulație au avut coridor verde pentru intervenții. 


Exercițiul a  avut ca scop perfecționarea și sincronizarea deplasării coloanelor oficiale în contextul desfășurării Summitului CPE 2023 care va avea loc la 1 iunie curent.  Autoritățile și-au testat în timp real potențialul de reacție pentru buna desfășurare a evenimentului. Printre participanții la exercițiu, au fost antrenați și conducătorii coloanelor oficiale și antemergătorii pentru a-și perfecționa abilitățile de deplasare a coloanelor oficiale.


Aplicațiile tactice de simulare au fost organizate de MAI în coordonare cu autoritățile din sfera securității naționale și s-au desfășurat în condiții de trafic intens pe principalele artere ale capitalei.


 
Informăm cetățenii că, din motive de securitate, antrenamentele, simulările și alte exerciții sunt date publicității doar cu puțin timp înainte de desfășurarea acestora. 

Autoritățile apreciază receptivitatea și înțelegerea cetățenilor, atât a conducătorilor auto cât și a pietonilor, care au contribuit la realizarea cu succes a exercițiului. De  asemenea, se mizează pe atitudine proactivă a acestora și pentru evenimentele ulterioare, în contextul organizării Summitului CPE 2023.  

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.  

GMSS-CPE recomandă tuturor persoanelor să se informeze din surse oficiale.