Masa rotundă: „Persoanele cu dizabilități – victime preponderente ale diferitor forme de violență”

Comunitatea mondială marchează anual, la data de 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. În semn de solidaritate, la data de 4 decembrie 2023, în cadrul Academiei ,,Ştefan cel Mare” a fost organizată masa rotundă studenţească cu genericul „Persoanele cu dizabilități – victime preponderente ale diferitor forme de violență”, eveniment care se încadrează în Campania ,,16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

În cadrul acestui forum, organizat de către Centrul ştiinţific ,,Areopag” al Catedrei Dreptpublic şi securitate a frontierei, migrație și azil au participat conducerea Academiei, cadre didactice ale instituţiei şi studenţii Facultăţii drept, administrație, ordine și securitate publică.

Discuţiile s-au axat pe punerea în aplicare de către Republica Moldova a Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi necesitatea implicării instituţiilor de stat, a societăţii civile în eliminarea discriminării pe criterii de dizabilitate, cât şi conjugarea eforturilor în vederea sensibilizării societaţii referitor la vulnerabilităţile acestor persoane.

Totodată, au fost abordate discuții cu privire la persoanele cu dizabilități, în special femeile și fetele cu dizabilități, şi expunerea acestora diferitor forme de violență atât în familie, cât și în alte medii.

În urma dezbaterilor participanții au reiterat faptul că oamenii sunt absolut egali, cu şanse, drepturi şi perspective identice. Chiar dacă sunt diferiţi, ei nu au nevoie de compasiunea semenilor, ci de recunoaşterea lor ca membri cu drepturi depline în societate.