Lecţie publică susţinută de profesorii din România

La data de 5 decembrie 2023, în cadrul Academiei Ștefan cel Mare s-a susținut o lecție publică inedită pentru studenții instituţiei. Activitatea didactică a fost desfăşurată de către profesorul, doctorul în drept, ex Procurorul General al României, Augustin Lazăr şi lectorul universitar, doctor în drept la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Manole Decebal Bogdan.

În cadrul evenimentului, profesorul, Augustin Lazăr a abordat subiectul „Structuri judiciare și instrumente juridice de apărare a patrimoniului cultural”, oferind o perspectivă amplă asupra importanței protejării moștenirii culturale, prezentând Filmul documentar: “The Hunt for Transylvanian Gold/Goana după aurul Transilvaniei”. Acest documentar captivant dezvăluie povestea furtului brățărilor de aur dacice, vechi, de aproape 2000 de ani, punând accentul pe investigația, care a durat mai bine de zece ani şi fiind desfășurat pe două continente: Europa şi America de Nord. Investigaţia de referinţă a fost coordonată de Augustin Lazăr, pe atunci, procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, Alba Iulia.

În paralel, Manole Decebal Bogdan a adus în discuție provocările moderne ale utilizării tehnologiilor digitale la scară largă. În prezentarea sa, intitulată „Potențialele riscuri asupra societății, economiei și administrației prin utilizarea la scară largă a tehnologiilor digitale”, lectorul universitar a analizat implicațiile profunde ale avansului tehnologic asupra diverselor aspecte ale vieții contemporane, evidențiind atât avantajele, cât și riscurile asociate.

Evenimentul a reprezentat o oportunitate deosebită pentru studenți de a înțelege și dezbate teme de actualitate din domeniul juridic și tehnologic, sub îndrumarea a celor doi experți recunoscuți în domeniu.

Academia „Ștefan cel Mare” rămâne angajată în promovarea educației de calitate și în facilitarea dialogului între profesioniști și viitorii specialiști din diverse domenii.

Această activitate a fost facilitată de către asistentul universitar al catedrei Drept privat, Eugenia Gugulan, pentru studenţii Facultăţii drept, administraţie, ordine şi securitate publică.