Lansare de carte „Răspunderea patrimonială a angajatorului pentru prejudiciul cauzat salariatului”

Recent, în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a avut loc lansarea de carte (monografie), publicată de autorii Grigore Ardelean și Oxana Eșanu, cu titlul: Răspunderea patrimonială a angajatorului pentru prejudiciul cauzat salariatului.

La eveniment a fost prezentă conducerea instituției, membrii catedrei Drept privat, avocați, studenți și doctoranzi, precum și cercetători preocupați de domeniul dreptului muncii.

Valoarea științifică a lucrării prezentate de autori derivă din actualitatea perpetuă și necesară a relațiilor sociale ce se constituie și se desfășoară zilnic între angajator și salariat, destul de sensibile și vulnerabile în fața tendinței de exploatare excesivă a forței de muncă, de creștere a randamentului de producție și de prestare a serviciilor tot mai diverse și numeroase, solicitate cu insistență pe piața muncii în ultima perioadă de timp. În respectiva împrejurare, pentru creșterea eficienței răspunderii în raporturi de muncă, se impune o reconfigurare a conceptului de reglementare prin adaptarea la necesitățile timpului, la transformările recente sub aspect normativ ce privesc mecanismul răspunderii reparatorii pentru prejudicii (modernizarea Codului civil).

Lucrarea prezintă soluții din cele mai inspirate în vederea reglementării relațiilor de muncă din perspectiva respectării drepturilor salariaților și impunerea angajatorului la repararea prejudiciului cauzat. De asemene, respectiva monografie este de mare utilitate cercetătorilor, doctoranzilor preocupați de problematica răspunderii în raporturile de muncă, precum și pentru practicieni, avocați, angajatori și salariatul de rând în eventualitatea suportării unui prejudiciu.