Curs intensiv de studiere a limbajului mimico-gestual

În perioada 18 octombrie – 30 noiembrie 2022, asistentul universitar al Catedrei drept public, securitate a frontierei, migraţie şi azil, Olga Dobă, a fost delegată la cursul intensiv de formare a limbajului mimico-gestual – limbajul semnelor utilizat în Republica Moldova. Instruirea a avut loc în cadrul proiectului: „Disability solidarity: Mobilizing Moldovan OPDs and Ukrainian Refugees with disabilities to strengthen disability inclusion in the response”, implementat cu suportul Ministerului de Afaceri Externe a Norvegiei, Christian Blind Mission, European Disability Forum și International Organization for Migration, în colaborare cu AO Asociaţia Surzilor din Republica Moldova.

Astfel, obiectivul principal al acestui curs intensiv, de 40 ore, a fost studierea limbajului mimico-gestual prin 2 forme de comunicare: limbajul dactil – comunicarea cu ajutorul dactilemelor (alfabetul dactil) şi limbajul mimico-gestual – comunicarea prin mijloace speciale (limbajul semnelor, gesturilor, mișcarea corpului și a mâinilor, mimica feței).

Totodată, cursul s-a axat şi pe dobândirea abilităţilor de comunicare cu persoanele care au deficiență de auz şi pot fi întâlnite în școli, spitale sau pot interacţiona cu organele de drept (în cazul în care persoanele cu deficiențe de auz devin victime sau obţin diferite calităţi procesuale de bănuit, învinuit etc.).

Limba maternă a persoanelor cu deficiență de auz este limbajul mimico- gestual, deoarece recepţionarea informației pe cale vizuală este cea mai accesibilă formă de percepţie pentru ei.

Astăzi în Republica Moldova sunt aproximativ 5000 de persoane cu asemenea deficiențe – oameni care trăiesc într-un univers prea puțin cunoscut de noi, cei care auzim. Cu atât mai mult că asemenea categorii vulnerabile se confruntă zilnic cu discriminarea, marginalizarea, lipsa accesului la informații, comunicarea deficitară cu instituțiile publice, autorități și societatea civilă.

La acest curs au participat angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății.