Ceremonia de finalizare a proiectului Twinning al UE

Proiectul Twinning al UE „Reforma instruirii inițiale și continue a sistemului poliției din Republica Moldova, Nr. de referință MD 15 ENI JH 01 17 (MD/32) a demarat pe data de 20 iulie 2018 cu o durată de 30 luni. Beneficiarii acestui proiect au fost Inspectoratul General de Poliție, Centrul Integrat de Pregătire pentru Aplicarea Legii (CIPAL) și Academia „Ștefan cel Mare” a MAI cu implicarea experților din Departamentul de Poliție al Republicii Lituaniei și Poliția Națională din Polonia.
Obiectivul primordial al proiectului a constituit modernizarea și consolidarea instruirii inițiale și continue a sistemului de poliție, în conformitate cu cele mai bune practici europene și internaționale.
Finanțarea acestui proiect a fost efectuată de către Uniunea Europeană, astfel Guvernul Republicii Moldova beneficiind de sprijinul UE în asigurarea statului de drept, consolidarea ordinii și securității publice și protecția omului prin dezvoltarea unui sistem de poliție accesibil, responsabil și eficient, care acționează în mod transparent și profesionist.
Proiectul Twinning a fost realizat în baza unui Plan de acțiuni care a cuprins patru componente foarte importante ca:
– elaborarea și implementarea programelor de învățământ și metodologii de instruire moderne;
– instruirea și pregătirea personalului de poliție pentru interacțiunea cu cetățenii în mod profesionist și modern;
– modernizarea Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI în conformitate cu standardele UE și internaționale;
– consolidarea capacităților Centrului Integrat de Pregătire pentru Aplicarea Legii.
În cadrul ceremoniei de finalizare a proiectului Twinning al UE, care s-a desfășurat pe data de 30 martie 2021, unde au participat Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentanții Ambasadelor Lituania și Polonia cu sediul în Chișinău, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI, Inspectoratul General al Poliției, Departamentul de Poliție al Ministerului de Interne al Lituaniei și Poliția Națională a Poloniei, Secretarul general al MAI, domnul Ianuș Erhan a menționat: „În ciuda provocărilor pe care le-am întâlnit la etapa inițială, precum și a restricțiilor COVID-19, toate obiectivele stabilite în cadrul Proiectului Twinning au fost atinse și grație acestui lucru, instruirea inițială și continuă a Poliției din Republica Moldova s-a îmbunătățit considerabil, fiind mai aproape de practicile statelor membre UE”.