Acțiuni patriotice de comemorare a 30 de ani de la evenimentele de la Nistru din primăvara-vara anului 1992

La data de 18 iunie 2022, un grup de angajați și studenți ai Academiei „Ștefan cel Mare” a participat la inaugurarea plăcii comemorative în memoria combatantului Balanuța Alexei Nicolae, care a luptat în războiul de la Nistru din anul 1992 și a căzut pe 22 iunie, în timpul luptelor de pe platoul Tighina. Placa a fost instalată în incinta Gimnaziului din localitatea natală – Haragâș r. Cantemir, în prezența rudelor Eroului, veteranilor asociațiilor obștești care au organizat evenimentul, a elevilor și corpului didactic, precum și a angajaților IP Cantemir. Martirul Balanuța Alexei figurează în lista persoanelor dispărute fără veste, deoarece locul mormântului comun nu a fost identificat nici până în prezent.

Placa inaugurată eternizează fapta Eroului-martir, amintind tuturor conaționalilor despre sacrificiul manifestat în războiul pentru apărarea independenței și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

Totodată, la data de 19 iunie 2022, Garda de Onoare a MAI, constituită din studenți și angajați ai instituției a asigurat ceremonialul protocolar în cadrul activităților solemne de depunere a florilor de către Secretarul de stat al MAI, Daniella Misail-Nichitin, organizate la Capela Memorială din satul Varnița, raionul Anenii Noi, și la monumentul „Fântâna Eroilor”, dedicat polițiștilor, care au căzut la datorie în orașul Bender în timpul luptelor din 1992

Acțiunile vizate țin de șirul evenimentelor desfășurate în întreaga țară, în contextul comemorării a trei decenii de la declanșarea războiului de pe Nistru din anul 1992.