Ziua Mondială a Meteorologiei

Ziua Mondială a Meteorologiei se marchează, an de an, la data de 23 martie. În acest context un grup de studenţi ai Academiei „Ştefan cel Mare” a participat la „Ziua Uşilor Deschise”, în cadrul Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova. Vizita a fost organizată de Secţia medicală a instituţiei.

Oaspeţii au fost familiarizaţi cu activitatea serviciului, modalitatea de colectare a datelor meteo şi hidrologice, stocarea lor precum şi mijloacele de informarea a populaţiei în prevenirea calamităţilor climatice. Totodată, studenţii au mai fost familiarizaţi şi cu echipamentul care se foloseşte la colectarea acestor date şi platformele meteo de pe teritoriul Serviciului. La fel, s-a pus accent pe conlucrarea cu organele poliţieneşti în descoperirea diferitor infracţiuni din domeniul dat.

Pentru această zi Organizaţia Meteorologică Mondială a propus tema „Viitorul vremii, climei şi apei de-a lungul generaţiilor”. Tema evidențiază realizările precedente, progresul actual și viitorul potențial, abordând evoluţia echipamentelor utilizate de la telegrafe (sfârșitul secolului al XIX-lea) până la supercalculatoare, tehnologia spațială și intelectul artificial.

Serviciul Meteorologic are misiunea primordială de a asigura bunăstarea şi securitatea societății în ansamblu, prin elaborarea și furnizarea de servicii meteorologice și hidrologice pentru protecția vieții și a bunurilor în fața dezastrelor de natură hidrometeorologică şi climatică.