Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

Anual, comunitatea internaţională, marchează pe 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Această dată a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU a Declarației Universale a Drepturilor Omului. A fost prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore ale noii organizații a Națiunilor Unite. În baza rezoluției 423 (V) din 1950, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele și organizațiile interesate să sărbătorească „Ziua internațională a drepturilor omului”, făcând un apel către toate statele membre ale ONU să promoveze și să asigure recunoașterea și respectarea efectivă a drepturilor și libertăților omului.
Respectarea, promovarea şi garantarea drepturilor omului este idealul spre care aspiră toate democraţiile lumii, dar totodată este şi un obstacol în calea oricărei forme de regim autoritar. Conştientizarea importanţei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către fiecare dintre noi va duce la funcţionarea veritabilă a unui stat de drept.
Această zi trebuie să reprezinte un prilej de a reitera necesitatea de a lupta împotriva oricărei forme de abuz sau discriminare care atentează la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.