Recent, dl Grigore Ardelean, conferențiar universitar la Catedra „Drept privat” a Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI a publicat manualul de Drept civil „Persoana fizică. Persoana juridică”. Lucrarea vine să surprindă, ca de fiecare dată, așteptările cititorului – studenții Facultăților de drept, doctrinarii, practicienii și toți cei interesați de domeniul dreptului civil.
Considerabila importanță juridică a statutului de persoană în calitatea sa de subiect al dreptului civil, nu a lăsat autorul indiferent nici de această dată în nobila sa misiune de a oferi material didactic, dar și științific celor ce doresc să descopere esența dreptului privat.
Desprinsă din compartimentul părții generale, materia subiectelor raportului juridic civil, instituția dreptului ce astăzi reprezintă persoana fizică și persoana juridică s-a impus cu insistență a fi tratată separat în conținutul doctrinei dreptului civil. În același stil de structurare autorul prezintă, într-un manual aparte, instituția persoanelor, începând de la noțiunile ce-i descriu esența, aspectele legate de capacitatea lor de drept civil, atributele de identificare, măsurile de ocrotire juridică a persoanei fizice și terminând cu descrierea temeiurilor și a întregului proces prin care trece persoana juridică în planul încetării ei ca subiect de drept.
Pentru mai multă utilitate și accesibilitate, în lucrarea de față sunt prezentate trăsături, clasificări, reguli generale și excepții, deosebiri și asemănări, precizări și exemplificări, simulări și justificări, tălmăciri ale logicii și raționamentelor de care s-a ghidat legiuitorul în anumite privințe, deficiențe și controverse de ordin legislativ-aplicativ, argumente și poziții doctrinare, inclusiv cele proprii, soluții și sugestii de perspectivă în dezvoltarea reglementărilor pe segmentul statutului juridic al subiectelor dreptului civil.
La formularea conținutului lucrării, autorul intenționează să ofere cititorului un material didactic bine structurat şi ușor de perceput, cu respectarea parametrilor şi normelor impuse de învățământul universitar.