Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul Comunității Politice Europene (GMSS-CPE) 2023 vă informează:

În cursul zilei de azi, 30 mai au fost înregistrate deconectări ale energiei electrice, anunțate anterior de către furnizorul de energie electrică ICS ,,Premier Energy Distribution”. Totodată au fost anunțate defecțiuni tehnice care au produs deconectări avariate, deși în planul pentru lucrările de întreținere ale furnizorului de energie au fost anunțate pentru 30 mai deconectări în sectoarele Botanica, Centru, Buiucani, Rîșcani, precum și în orașele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Hîncești, Cimișlia, Călărași, Criuleni, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Strășeni, Comrat, Căușeni, Ștefan Vodă, Telenești, Taraclia, Fălești. De asemenea, sunt unele deconectări și în regiunile din stânga Nistrului.  Totodată, au fost anunțate deconectări și în Bălți, Sîngerei și Giugiulești. Furnizorul anunță intervenția în teren pentru remedierea situației. 

Ministerul Energiei anunță că în dimineața zilei de astăzi s-a deconectat avariat, urmare a lucrărilor efectuate, linia de înaltă tensiune de 400 kV Isaccea – Vulcănești. Linia va fi reconectată până la sfârșitul zilei. 

Tot astăzi, din motive încă nestabilite, linia de înaltă tensiune de 330 kV Bălți – CHE Dnestrovsk a fost deconectată. Linia s-a reconectat imediat, însă din cauza lipsei sarcinii în sistem, acesta a cedat, centrul și sudul țării rămânând fără energie electrică.


În prezent, specialiștii Moldelectrica lucrează la reconectarea treptată a sistemului, proces care va dura până la două ore.

Serviciile de urgență, punctele de trecere a frontierei lucrează în regim normal, întrucât au apelat unde a fost nevoie de sursa alternativă de energie. 

Populația este îndemnată să își păstreze calmul până la remedierea situației. 

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul  Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.  

Pentru mai multe detalii:
Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE)
Tel: +373 22 255 255 /+373 67 255 255
Fax: +373 22 213 016
Email: stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md