Domnul Vasile Stolearov la aniversarea de 75 de ani

Domnul Vasile Stolearov, colonel în retragere, preşedinte al Consiliului veteranilor Academiei „Ştefan cel Mare” s-a născut la 17 octombrie 1943 în satul Vasilievka, raionul Belgorod, regiunea Crimeea, Ukraina.
În anul 1962 a absolvit Colegiul tehnic nr. 1 din oraşul Chişinău.
În anul 1963 a fost înrolat în Forţele Armate sovietice, îndeplinind serviciul militar pe flota maritimă Cernomorsk, în oraşul Sevastopol, în calitate de maistru militar de staţii radio.
În anul 1967 a fost înmatriculat la facultatea de istorie a Universităţii de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în 1972.
În acelaşi an a fost repartizat la serviciu în funcţia de lector discipline socio-economice, Şcoala specială de miliţie din Chişinău a MAI al URSS. În perioada anilor 1974-1977 a exercitat funcţia de şef al cursului de activitate educaţională, după care a revenit la funcţia iniţială.
În calitatea sa de lector a aplicat metode speciale de predare, s-a evidenţiat prin profesionalism înalt şi cultură. S-a întipărit în memoria multor generaţii de cursanţi drept un maestru în domeniul predării şi educării.
În cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” a deţinut următoarele funcţii: lector superior al Secţiei studii, şef al Secţiei studii, şef al facultăţii Drept taxă.
Fiind un bun organizator, profesor şi educator a manifestat înţelegere şi toleranţă faţă de profesori şi studenţi.
În anul 2002 a fost trecut în rezervă din MAI. În martie 2006 este ales preşedinte al Consiliului veteranilor Academiei „Ştefan cel Mare”. Grija, atenţia şi recunoştinţa faţă de veterani, pentru dl Vasile Stolearov, rămân a fi pe primul plan.
Pentru merite deosebite în activitatea de serviciu a fost menţionat cu medalii şi insigne ale MAI, precum: «Ветеран труда», «Отличник милиции», „Pentru serviciu impecabil” de gr. III, II, I, „Colaborator eminent”, „10 ani Poliţia Naţională”, „Veteran al MAI”, inclusiv cu distincţia de stat „Gloria Muncii”

.

A primit diploma pentru curajul şi sacrificiul demonstrate în acţiunile de lichidare a consecinţelor cutremurului din Georgia din partea Comunităţii georgiene şi Bisericii Apostolice din Georgia.
La acest ceas aniversar, Secretarul General de Stat al MAI Simion Carp, conducerea şi colectivul Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, precum şi membrii Consiliului Veteranilor aduc sincere felicitări domnului Vasile Stolearov, urându-i realizări fructuoase în continuare, sănătate, linişte sufletească şi bucurie.