Digitalizarea Bibliotecii Academiei „Ștefan cel Mare” – parcurs realizări, finalitate

Astăzi, 10 noiembrie 2023, a avut loc lansarea bibliotecii digitalizate a Academiei „Ștefan cel Mare”. Acest proiect de importanță majoră pentru instituţia noastră a fost realizat cu sprijinul generos al poporului român, prin intermediul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), marcând, totodată, o etapă semnificativă în modernizarea și îmbunătățirea resurselor educaționale și științifice ale Academiei.

Proiectul demarat la 15 mai 2023 a adus o transformare digitală de calitate a fondului biblioteconomic al instituției raliindu-l la rigorile modernizării globale.

Procesul de dotare tehnică și operațiunile de scanare a fondului de carte au decurs conform obiectivelor  planului de realizare, stabilit în cererea de finanțare.

Biblioteca digitală oferă oportunitatea angajaților instituțiilor de aplicare a legii, studenților și mediului academic de a avea acces permanent, simplificat și rapid la o varietate de documente și materiale de referință.

În plus, faptul, că toate documentele (cu excepția celor protejate de legea dreptului de autor), sunt plasate în acces deschis utilizatorilor, subliniază angajamentul proiectului față de principiile de transparență și accesibilitate. Astfel, pe lângă dezvoltarea științifică a comunității academice, proiectul contribuie și la cultivarea unei abordări incluzive și democratice față de distribuirea cunoașterii în întreaga societate ceea ce oferă un exemplu apreciabil și inspirațional pentru dezvoltarea  inițiativelor similare în viitor.

Inclusiv, prin implementarea acestei iniţiative, Academia „Ștefan cel Mare” a avut un rol pivot în materializarea ,,Strategiei de Dezvoltare a Domeniului Afacerilor Interne pentru anii 2022-2030” și a ,,Matricei de Dezvoltare a Ministerului Afacerilor Interne pentru perioada 2022-2025”.

Prin digitalizarea fondului de carte se asigură păstrarea și protejarea patrimoniului cultural și științific, dar și transmiterea „nealterată”  a acestuia generaţiilor în devenire.

  1. https://drrm.gov.ro/w/

2. https://www.moldpres.md/news/2023/11/13/23009115

3. https://news.yam.md/ro/story/14703651

4. https://tvrmoldova.md/article/851045b867b0b962/studentii-academiei-stefan-cel-mare-a-mai-vor-avea-o-biblioteca-digitala-finantata-de-drrm.html

5. https://syfeed.com/md/news-details/academia-stefan-cel-mare-a-lansat-biblioteca-digitalizata_83601326.html

6. https://infoprut.ro/112598-studentii-academiei-stefan-cel-mare-din-r-moldova-acces-la-o-noua-biblioteca-digitala-gratie-drrm.html

7. https://point.md/ru/novosti/obschestvo/rumyniia-pomogla-akademii-politsii-moldovy-otkryt-tsifrovuiu-biblioteku/