Cursul internațional „Cercetarea, Scrierea și Argumentarea Juridică”

În perioada 26.08-03.09.2023 membrii Catedrei „Procedură penală, criminalistică și securitate informațională”, conferențiarul universitar Sofia Pilat și lectorul universitar Artiom Pilat s-au aflat într-o vizită de studiu în SUA (or. Washington DC și or. Williamsburg, Virginia). Deplasarea a fost organizată de către National Centre for State Courts, în cadrul proiectului „Consolidarea Cercetării, Scrierii și Argumentării Juridice”.

Scopul vizitei a fost preluarea de către delegații Republicii Moldova a unor strategii și acțiuni specifice de implementare a Cursului „Cercetarea, Scrierea și Argumentarea Juridică” în cadrul facultăților de drept ale instituțiilor pe care le reprezintă, pe parcursul anului universitar 2023-2024.

Vizita a inclus și un curs de instruire susținut de către un șir de profesori de la facultățile de drept din SUA, printre care: Jennifer Stevenson, decan adjunct pentru programe internaționale, profesoară de drept de la Universitatea St. Mary’s School of Law; Laura Killinger, directoarea Programului Practica Dreptului, profesoară de Scrierea Juridică (care activează și în cadrul clinicii juridice); Devan Orr, profesoară de Cercetare Juridică și de Scriere Juridică, bibliotecară în domeniul Dreptului; Stacy Kern-Scheerer, director al Programelor de Clinică Juridică de la William & Mary Law School.

Delegații instituției au materializat oportunitățile proiectului prin preluarea bunelor practici a gazdei, totodată, punând temelia unor noi perspective de colaborare în vederea dezvoltării instituționale a Academiei „Ștefan cel Mare”, precum și creării de noi oportunități de implementare a cunoștințelor asimilate în procesul de formare a întregului sistem polițienesc din Republica Moldova.