Curs de instruire în domeniul OSINT

În perioada 4-8 decembrie 2023, Direcţia cooperare internaţională şi Direcţia dezvoltare profesională a Academiei „Ştefan cel Mare”, cu suportul Academiei de Științe ale Securității din Estonia și al Centrului Estonian de Dezvoltare Internațională (ESTDEV) au organizat Cursul de instruire în domeniul OSINT (Open-source intelligence – culegerea și analiza datelor colectate din surse deschise) – parte componentă a proiectului „Enhancement of the Moldovan Ministry of the Interior’s units”. Instruirea a avut loc în sediul instituției, situat pe adresa str. Sfînta Vineri, nr. 7.

Scopul cursului a constituit familiarizarea participanților cu modalitatea de accesare a datelor din sursele deschise, analiza acestora, cu ulterioara utilizare în activitatea profesională.

În calitate de formatori au fost implicaţi Villiko Nurmoja, expert în domeniul informațiilor cu o vastă experiență de nivel C în cadrul companiilor din industria de apărare, reprezentant al SensusQ și Rando Kruusmaa, membru al Consiliului de administrație al proiectului.

Cursul de instruire în domeniul OSINT a fost orientat către angajaţii Academiei „Ştefan cel Mare”,  IGP şi IGPF, totodată, oferind posibilitate participanţilor să-şi  formeze abilităţi de operare în domeniul OSINT, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea activității Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova.

Abilitățile dobândite în cadrul acestui curs vor spori eficiența operațiunilor desfășurate de aceste instituții atât în domeniul informațional, cât și operațional.