Ceremonia de depunere a Jurământului Solemn

Astăzi, 19 iunie 2023, Academia „Ştefan cel Mare” a MAI marchează mai multe evenimente care se înscriu cu certitudine în şirul imens de activităţi realizate în scopul educaţiei militaro-patriotice a tinerei generaţii prin exemplul generaţiilor precedente, în spiritul dragostei faţă de ţară, faţă de valorile naţionale şi profesia aleasă.

Unul dintre evenimente este remarcabil prin semnificaţia sa – depunerea Jurământului Solemn de către studenţii anului I ai Academiei „Ştefan cel Mare”. Astfel, sub faldurile Drapelului de Luptă al instituţiei şi acordurile fanfarei, cei 105 viitori apărători ai societăţii şi ai ordinii de drept au făcut primul pas asumat în cariera sa profesională.

Solemnitatea o fost onorată de prezenţa ministrei afacerilor interne, Ana Revenco, secretarei de stat, Daniella Misail-Nichitin, şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţe, Alexandru Oprea, şefului Inspectoratului General pentru Migraţie, Mihail Vodă, comandantul adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, Dumitru Scurtu, conducerea Academiei, veterani, rude şi alţi oaspeţi de onoare.

În alocuţiunea sa, ministrul Ana Revenco, a adresat mesajul de felicitare studenţilor: „Dragi studenţi, Jurământul pe care voi l-ați depus astăzi reprezintă cel mai mare moment de maturitate, în cariera unei persoane. Vă felicit cu aceasta! Știu foarte bine ce înseamnă să juri credință patriei și cât de emoționant este acest moment pentru fiecare dintre voi. La fel de emoționantă este această ceremonie și pentru familiile voastre, cărora le mulțumesc pentru că v-au încurajat să optați pentru o carieră în rândul sistemului afacerilor interne”.

La rândul său, rectorul, Dinu Ostavciuc a menţionat „Voi sunteţi cei care vor apăra ţara, societatea şi cetăţeanul, voi sunteţi viitorul nostru şi al ţării noastre. Pe această cale vă urez succese şi vă îndemn să luaţi cele mai bune poveţe şi învăţături de la dascălii voştri. Iar corpul profesoral din cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” îşi asumă toată răspunderea pentru a vă instrui ca să ajungeţi la gradul de ofiţer astfel încât să vă exercitaţi cu mândrie atribuţiile în vederea menţinerii ordinii publice şi combaterii criminalităţii.

Totodată, în contextul interferenței generaţiilor, trei ofiţeri, care au trecut recent în rezervă şi-au luat rămas bun de la Drapelul de luptă al Academiei „Ştefan cel Mare” în faţa oaspeţilor de onoare, a colegilor şi a efectivului de studenţi.

La finalul ceremoniei, studenţii au trecut cu pas de defilare, onorând oaspeţii instituţiei şi ofiţerii trecuţi în rezervă.

  1. https://www.moldpres.md/news/2023/06/19/23004888

2. https://radiochisinau.md/peste-100-de-studenti-ai-academiei-stefan-cel-mare-au-depus-juramantului-solemn—182054.html

3. http://oficial.md/social/studentii-academiei-stefan-cel-mare-a-mai-au-depus-juramantul