1 septembrie – Ziua Cunoştinţelor

Astăzi, 1 septembrie 2022, platoul Academiei „Ştefan cel Mare” a fost locul întrunirii de anvergură a mediului academic, care a reunit mai multe evenimente de ordin național și corporativ.

Activitatea a început la orele 8.00, fiind declarată deschisă, o dată cu arborarea solemnă a Drapelului de Stat al Republicii Moldova şi intonarea Imnului de Stat. Capelanul instituției, protoiereul Octavian Moşin a oficiat serviciul divin rostind o rugăciune de început de an universitar.

În primul rând marcăm un început, o cale nouă spre cariera profesională a studenţilor înmatriculaţi în anul I de studii la Academia „Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne. Și, totodată, evenimentul este prilejuit „Zilei Cunoștințelor” care se sărbătorește astăzi în toate instituțiile de învățământ din țară.

Apreciez înalt pasul tinerilor de astăzi, care, în timpurile, deloc ușoare, pe care le trăim, prin decizia sa au demonstrat fermitatea de a se avânta în lupta cu criminalitatea şi dorinţa de a proteja cele mai de preţ valori: suveranitatea, democraţia, supremaţia legii, drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

În al doilea rând astăzi, la 1 septembrie 2022, celebrăm 32 de ani de la fondarea Academiei „Ştefan cel Mare” – instituţie care păşește în noul an universitar cu rezultate apreciabile şi scopuri bine determinate”, a menţionat rectorul Academiei „Ştefan cel Mare”, comisar-şef Dinu Ostavciuc.

Totodată, au fost consemnate și sărbătorile naționale importante, cum ar fi „Limba noastră” și „Ziua Independenței Republicii Moldova”. Cu această ocazie, alături de studenți și corpul profesoral-didactic au fost prezenți și veteranii activi ai instituției, participanți la Războiul de pe Nistru din anul 1992. În numele tuturor eroilor căzuți în luptele pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova a fost ținut un minut de reculegere, iar prima oră academică a fost dedicată tematicii educativ-patriotice.

„Ziua Cunoştinţelor” a fost sărbătorită şi în cadrul subdiviziunii responsabile de formarea profesională a diferitor categorii de angajați din sistemul afacerilor interne – Direcţiei dezvoltare profesională.