În Republica Moldova Ziua Naţională a Culturii este dedicată marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale.
În Academia „Ştefan cel Mare” acţiunile consacrate celei de-a 170-a aniversări de la naşterea lui Eminescu au debutat la ora 10:00 cu o masă rotundă care a întrunit membrii catedrelor Ştiinţe manageriale, socio-umane şi comunicare profesională, Drept penal şi criminologie, Centrul Limbi Moderne, precum şi studenţii anului I ai Facultăţii Drept găzduiţi de Centrul informare şi biblioteconomie “Tudor Roşca”.
Programul activităţii a cuprins: proiectare de film documentar cu titlul „Ecoul gloriei militare a neamului românesc în opera lui M. Eminescu”, expoziţia celor mai reprezentative cărţi ale poetului naţional, documente de metal: medalii, insigne, bancnote cu imaginea poetului. Prin prezentările şi discuţiile tematice participanţii la discuţie l-au descoperit pe Eminescu ca un mare prozator, publicist, om politic care a reconstituit imaginea societăţii de altă dată, istoria şi tezaurul folcloric prin opera sa. Discuţia s-a axat şi pe traducerea artistică a liricii eminesciene, promovarea şi receptarea creaţiei eminesciene, menţionându-se faptul că sec XXI este timpul lui Eminescu.
Despre marele poet au scris specialişti din diferite domenii: jurnalişti, economişti, fizicieni, actori care au evidenţiat momentele în care Eminescu se manifestă ca gânditor şi filosof. „M. Eminescu a scris scenariul Universului înainte de savanţi”, a afirmat I. Holban în cartea sa Pe serpentinele fizicii.
Această întrunire are o semnificaţie simbolică prin care omagiem nu doar un poet naţional, ci şi un poet universal, creația sa fiind tradusă în 150 de limbi din peste 250 de țări.
Mai târziu, administrația Academiei cu un grup de studenți au depus flori la bustul lui M. Eminescu din Aleea Scriitorilor.
Evenimentele au avut ca obiectiv susţinerea şi relevarea operei eminesciene valoroase care rămâne în continuare cea mai accesibilă cale a educaţiei. Profesorii au încurajat studenţii să nu uite că în cultură se concentrează puterea poporului şi Eminescu a vorbit despre poporul în care s-a născut!