Ziua Internaţională a Muzeelor la Academia „Ştefan cel Mare”

În contextul Zilei Internaţionale a Muzeelor, Academia „Ştefan cel Mare”, la iniţiativa conducerii MAI, a organizat o serie de activităţi orientate spre apropierea şi consolidarea încrederii cetăţenilor în structurile poliţieneşti, precum şi în scopul promovării tradiţiilor şi valorilor noastre naţionale.
Astfel, Academia, de rând cu alte autorităţi administrative şi instituţii din subordinea MAI care au în gestiune muzee şi alte spaţii special amenajate, a organizat la 17 mai curent Ziua Internaţională a Muzeelor şi, respectiv, Ziua Uşilor Deschise pentru elevii mai multor instituţii de învăţământ din municipiul Chişinău şi din diferite raioane ale Republicii Moldova.
În premieră, vizitatorii au avut ocazia să admire „tezaurul ascuns” în sediile specializate ale subdiviziunilor MAI care păstrează exponate unice legate de activitatea lor, în acest sens fiind popularizat aportul Ministerului Afacerilor Interne la dezvoltarea statului şi a societăţii în general. Totodată, prin intermediul inspectoratelor de poliţie au fost responsabilizate şi implicate în asemenea activităţi instituţiile de învăţământ care poartă numele angajaţilor MAI căzuţi la datorie, precum şi cele care au fost gazde ale Campaniei MAI „Cunoaşte-ţi Eroii”.
Academia „Ştefan cel Mare” le-a organizat vizitatorilor o adevărată călătorie în trecut. Pe lângă obiectele de valoare expuse în cadrul subdiviziunilor de profil (catedre, secţii, servicii), o parte din exponate au reînviat în faţa spectatorilor într-un Festival al Tradiţiilor Militare, prin înscenarea luptelor cu echipament şi arme de epocă. A urmat Programul „Platou-Show” cu folosirea armelor de luptă moderne, prezentat de Garda de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne constituită din studenţii instituţiei. În final, pentru a consemna evenimentul, pe potriva datinii străbune, a răsunat o salvă de tun.
Programul a mai inclus: ateliere interactive; o expoziţie de carte şi film realizate de Academie, cu referire la istoria neamului nostru şi la tradiţiile militare autohtone; Cinematograful istoric, unde spectatorii au avut posibilitatea să urmărească filme documentare ce evocă valorile acestui ţinut; Centrul de Cultură Spirituală şi Educaţie Militaro-patriotică constituit din Capela Sf. Mare Mucenic Gheorghe – Purtător de Biruinţe, precum şi Muzeul de Istorie al instituţiei.
Pe parcursul evenimentului, oaspeţii au avut ocazia să eternizeze momentul cu inventarul de luptă de epocă şi împreună cu studenţii echipaţi în ţinută medievală. În acelaşi timp, vizitatorii au primit câte un pliant cu informaţii ample despre Academia „Ştefan cel Mare” a MAI şi despre condiţiile de admitere la facultăţile instituţiei.
În total la eveniment au participat în jur de 700 de elevi veniți din 26 de licee și centre de excelență din municipiul Chișinău și din raioanele țării.
P.S. Colectivul Academiei „Ştefan cel Mare” aduce sincere mulţumiri conducerii şi echipei de angajaţi ai Inspectoratului General al Carabinierilor, în special Orchestrei „Model” a IGC al MAI, Inspectoratului Naţional de Patrulare, în special plutonului de cavalerie al INP al IGP al MAI, pentru sprijinul oferit în organizarea evenimentului.