Îmbinând armonios tradiția – novația – performanța, Academia „Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne cultivă excelența în educație și cercetare, fiind cunoscută ca cel mai important formator din țară al specialiștilor de înaltă calificare din domeniul dreptului.
În acest sens, în perioada 30 – 31 octombrie, în cadrul cursului ,,Modul de orientare spre specializare: Asistenţă juridică în instituţii publice şi private”, studenții anilor III și IV de studii, învățământ cu frecvență, studii cu taxă din cadrul Facultății drept, administraţie, ordine şi securitate publică au vizitat Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” din cadrul Inspectoratului General al Poliției.
Scopul vizitei a constat în familiarizarea tinerilor studioşi cu activitatea subdiviziunii specializate, în general, şi cu competenţele acesteia în operațiuni de aplicare a legii, în special.
Gazda a dat dovadă de ospitalitate în cadrul vizitei efectuate. Pentru început, studenţii au fost invitaţi în Sala de şedinţe a BPDS „Fulger”, unde au fost familiarizați cu: istoricul apariţiei, structura, misiunea, personalul instituţiei etc.
Ulterior, a fost efectuată o vizită a obiectivelor de infrastructură. În Muzeul brigăzii, studenții au aflat detalii noi cu privire la participarea unității speciale în războiul pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova din 1992.
Totodată, studenții au vizitat sala de sport, în care angajații se antrenează zilnic, încăperile speciale cu arme și scuturi balistice, precum și au avut posibilitatea să facă o tură cu transportoarele blindate.
Un rol aparte în formarea opiniei privind implicarea angajaţilor BPDS „Fulger” în lupta împotriva manifestărilor de terorism și crimei organizate, l-a jucat prezentarea unor elemente de intervenţie ale mascaților. Exerciţiile respective fac parte din planul de formare al instituției și sunt destinate pentru perfecționarea abilităților profesionale ale polițiștilor.
Vizita efectuată a suscitat diverse întrebări în rândul studenţilor, printre care, cele ce vizează: condiţiile de accedere în funcţie, cooperarea cu alte instituții de forţă ale statului în vederea prevenirii și/sau gestionării unor eventuale ameninţări teroriste la obiectivele infrastructurii critice.
La întrebările parvenite angajaţii instituţiei au făcut claritate prin răspunsuri argumentate şi complete.
Vizita de referinţă a fost organizată cu suportul Catedrei drept privat, în contextul planului de studii pentru anul universitar 2024-2025.