În perioada 18-21 septembrie 2019 în incinta Universităţii de Stat din or. Minsk, Belarus, sa desfăşurat următorul atelier de lucru “eDrone Technology” în cadrul consorţiului proiectului Erasmus+ „Capacity Building for Higher Education” întitulat „Educational for eDrone” (http://www.edrone.unisannio.it), la care au participat 17 instituţii din 8 state ale UE şi ţările partenere, inclusiv 5 instituţii din RM. La această reuniune au participat şi membrii echipei de proiect din cadrul Academiei “Ştefan cel Mare” a MAI.
În cadrul evenimentului s-au abordat următoarele subiecte: provocări viitoare pentru drone în globalizarea aplicaţiilor civile; experienţa partenerilor moldoveni în dezvoltarea cursurilor CIA; aplicarea dronelor în situaţii de urgenţă, dezvoltarea aviaţiei fără pilot în Republica Belarus; staţie de măsurare zburătoare bazată pe drone DJI, monitorizarea structurii de utilizare a terenurilor pe termen lung, folosind date cu rezoluţie medie de la distanţă.
Proiectul Educational for edrone este motivat să rezolve unele probleme din sistemul educaţional şi profesional al ţărilor partenere, cum ar fi lipsa disponibilităţii unui program educaţional care acoperă utilizarea dronei în mai multe domenii de aplicare, în special pentru activităţi profesionale şi a unui oficiu de educaţie pentru drone –OED creat pentru gestionarea noilor cunoştinţe, metodologii şi tehnologii în fiecare ţară parteneră, cum ar fi Armenia, Belarus, Georgia, Moldova. La nivel european, mai multe ţări au dezvoltat abilităţi şi competenţe foarte specifice despre drone atât în domeniile tehnologice, cât şi în cele de reglementare. Aceste ţări sunt foarte experimentate în tehnologii pentru proiectarea, construirea şi controlarea (verificarea) dronelor şi, de asemenea, în toate problemele de reglementare legate de utilizarea dronei. În aceste ţări, există anumite zone specifice şi centre de instruire pentru a învăţa cum să creezi şi să foloseşti corect o dronă, de asemenea, cu referire la toate limitele şi constrângerile definite de legile naţionale pentru reglarea zborului şi utilizarea dronei.
În ultimele luni, Comisia Europeană a prezentat dronele ca o nouă strategie a aviaţiei pentru Europa, iar standardizarea pentru reglementarea utilizării acestora este unul dintre subiectul iniţiativei al Single European Sky (SES). Aşadar, pentru a face faţă problemelor, provocărilor, ţările partenere (instituţiile superioare de învăţămînt) au nevoie de: să preia cele mai bune practici disponibile din ţările europene şi de un curs de pregătire specializat pentru calificarea profesioniştilor în domeniul dronei.
Totodată au avut loc vizite la întreprinderea „Sisteme informatice geografice” şi Centrul naţional de comunicare şi difuzare prin satelit al Republicii Belarus (Belintersat). De menţionat, că potrivit planului de activitate al Proiectului următoarea întrunire este preconizată în Armenia, în luna februarie 2020.