La invitaţia Facultăţii de Drept și Științe sociale a Universității ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, România, recent, un grup de studenţi ai Academiei „Ştefan cel Mare” (anul III de studii) alături de studenţii din România şi Ucraina, au participat la International Summer Law School 16th Edition: „Responsabilitatea Legală. QUO Vadis?”.
Conferința a fost organizată în mai multe secţiuni de lucru, mese rotunde și dezbateri științifice, iar principalele idei de discuţii s-au axat pe:
1. Autoritățile centrale și locale și responsabilitatea acestora față de cetățean: cazurile ,,Crevedia” , ,,Urziceni”, ,,Azilele groazei”, ,,Spitalul Botoșani”;
2. De la fantezie la realitate sau cum gestionăm substanțele interzise: cazurile ,, 2 Mai”, ,,Sântimbru, jud.Alba” și ,,Simona Halep”.
La evenimentul internațional au participat cercetători și practicieni din domeniul jurisprudenței, precum și reprezentanți ai administrației publice locale din România, care au împărtăşit din experiența lor profesională: rectorul Universității ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Valer-Daniel Breaz; decanul Facultății de Drept și Ştiințe Sociale, Mihaela Miruna Tudoraşcu; lectorul universitar, Decebal Manole Bogdan; preşedintele Consiliului judeţean Alba, Ion Dumitrel; președintele societății Române de cercetare pentru afaceri publice și private din Târgu-Mureș, Raul-Felix Hodoş, precum și alți invitați de onoare.
Ulterior, participanții au vizitat comuna Șugag, judeţul Alba – una dintre cele mai dezvoltate și inteligente comune din România, apoi şi prima școală smart din România, unde s-a organizat şi o masă rotundă cu genericul ,,Tradiții și responsabilitatea unei comunități în mediul rural”.
De asemenea, pe parcursul vizitei în România, grupul delegat a explorat obiective istorice cu o însemnătate indiscutabilă precum: Cetatea Dacică de la Sarmizegetusa Regia, Muzeul Unirii și Sala Marii Uniri din Alba Iulia, Cetatea Alba-Iulia, Catedrala Reîntregirii, Cetatea Câlnic, etc.
Participarea studenților Academiei ,,Ștefan cel Mare”, la acest eveniment a contribuit, în mod eminent, la formarea profesională a tinerilor, la preluarea practicilor şi experienței colegilor de peste hotare, dar și la cunoașterea jurisprudenței altor state prin schimbul reciproc de relații.
Conferința internațională a fost organizată sub auspiciul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultăţii de Drept și Științe Sociale, Departamentului de Științe Juridice și Administrative, Societăţii Române de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private, Consiliului județean Alba şi Primăriei Comunei Șugag, județul Alba.