Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional .
DESPRE REVISTĂ
„Legea şi Viaţa” este prima revistă științifico-practică periodică în domeniul ştiinţelor juridice, fiind editată în Republica Moldova cu începere din anul 1991. În 2022, revista a fost înregistrată în cadrul Școlii doctorale a Academiei „Ştefan cel Mare” a Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, instituție universitară de prestigiu, strategia didactică a căreia este bazată pe cercetare.
Afilierea la Academia „Ştefan cel Mare” a determinat dezvoltarea progresivă a revistei „Legea și Viața” pe plan național și internațional. La 24 februarie 2023 revista a fost inclusă în lista publicațiilor științifice din Republica Moldova, fiind acreditată la tipulCcu profilul Știinţe juridice.
Revista este destinată publicării și diseminării celor mai valoroase studii ştiinţifice elaborate în domeniul ştiinţelor juridice de către cercetători din țară și de peste hotare. Scopul principal al revistei îl constituie cercetarea și fundamentarea unor rezultate științifice inovatorii.
Principalele obiectivele urmărite de revistă sunt:
- implementarea acquis-ului Uniunii Europene în sistemul de drept al Republicii Moldova;
- realizarea strategiilor naționale și instituționale de cercetare ştiinţifică;
- ridicarea calităţii studiilor ştiinţifice prin implementarea standardelor inovatorii de cercetare şi de deontologie ştiinţifică;
- democratizarea accesului la cercetările ştiinţifice publicate;
- dezvoltarea aptitudinilor şi promovarea cunoştinţelor profesionale;
- diseminarea noilor rezultate ştiinţifice obţinute în diverse domenii ale dreptului;
- promovarea politicilor deschise în domeniul ştiinţelor juridice etc.
Revista apare de patru ori pe an și este tipărită la tipografia Departamentului editorial-poligrafic al Academiei „Ştefan cel Mare”. Toate volumele (numerele) revistei sunt disponibile pe pagina web a Academiei „Ştefan cel Mare” https://www.academy.police.md/editii-lv.
În prezent, se pune un accent deosebit pe internaţionalizarea revistei, acest deziderat fiind realizat prin publicarea articolelor în limbi de circulaţie internaţională şi participarea activă a autorilor din alte state (România, Polonia, Ucraina, Luxemburg etc.).
Pentru publicarea articolelor știintifice în Revista Legea și Viața nu se percep taxe de la autori.
Numele complet al publicaţiei este Revista științifico-practică Legea şi Viața, ISSN 2587-4365; E-ISSN 2587-4373.
Dreptul de autor asupra publicaţiei îl are Academia „Ştefan cel Mare”, iar pentru fiecare articol dreptul de autor îl deţine autorul propriu-zis. Responsabilitatea pentru conţinutul articolelor le revine autorilor, respectiv aceştia poartă răspundere deplină în caz de plagiat.
Consiliul științific recomandă autorilor ca dimensiunile articolelor transmise spre publicare să nu depăşească 20.000-40.000 de semne (fără spațiu). Instrucțiunile și cerințele de conținut sunt descrise pe site-ul Revistei https://academy.police.md/reviste/legea-si-viata/conditions-of-publication.
Nota bene!
Revista nu mai operează cu pagina web http://www.legeasiviata.in.ua/, care a fost administrată până în anul 2019.
METODE DE RECENZARE
Toate articolele primite pentru publicare în Revista științifică „Legea și Viața” sunt recepționate în format electronic la adresa: legea.si.viatza@gmail.com sau ruslan.condrat@gmail.com
În prima etapă, Consiliul științific examinează modul în care sunt respectate de către autori condițiile de tehnoredactare și de conținut. În cazul nerespectării acestor condiții articolul este restituit autorilor pentru remedierea deficiențelor constatate.
În a doua etapă, articolele sunt recenzare în format PEER-REVIEW. Procedura de recenzare aplicabilă este descrisă în Metodologia privind procedurile de recenzare a articolelor ştiinţifice publicate în Revista „Legea şi Viaţa” (a se vedea https://academy.police.md/reviste/procedura-de-prezentare-si-recenzare-a-articolelor-lv). Articolele sunt oferite pentru recenzare la doi recenzenți anonimi, fără indicarea numelui şi a prenumelui autorului, precum şi a instituţiei pe care o reprezintă.
Recenzarea articolelor se realizează de către recenzenți înscriși în Registrul experților al Revistei, potrivit următoarelor criterii:
- noutatea şi originalitatea cercetării;
- suportul metodologic al cercetării;
- suportul ştiinţific al cercetării;
- relevanţa ştiinţifică a rezultatelor;
- redactarea şi conţinutul tehnic al lucrării;
- respectarea eticii şi a deontologiei ştiinţifice;
- corespunderea publicaţiei cu strategiile de cercetare ale instituţiei;
- contribuţia personală a autorului la dezvoltarea domeniului de cercetare;
- potenţialul de aprofundare/avansare a cunoaşterii în domeniul ales;
- posibilitatea de utilizare a publicaţiei ca material didactic.
În a treia fază, articolele care au primit avizul favorabil din partea recenzenților sunt publicate în numărul curent al revistei, iar sugestiile recenzenților pentru articolele care nu îndeplinesc cerințele științifice sunt transmise autorilor pentru remediere. Dacă autorii au ținut cont de aceste obiecții, articolele vor fi reevaluate potrivit procedurilor descrise supra.
ETICA ȘI DEONTOLOGIA CERCETĂRII
Revista științifico-practică „Legea și Viața” se angajează să susțină cele mai înalte standarde de etică a publicării și aplică măsurile existente de prevenire a plagiatului și a împrumuturilor neautorizate. Standardele de etică sunt prevăzute în Regulile de Etică a Revistei.
Fiecare autor al cărui articol a fost acceptat pentru publicare trebuie să completeze o declarație cu privire la conținutul original și la cesionarea dreptului de publicare a articolului către Revistă.
Dreptul de autor asupra publicaţiei „Legea și Viața” îl are Revista. Pentru fiecare articol dreptul de autor îl deţine autorul.
POLITICA ANTIPLAGIAT
În vederea asigurării respectării deontologiei, prevenirii falsului ştiinţific şi a plagiatului, autenticitatea textelor ce urmează a fi publicate în Revista ştiinţifică „Legea şi Viaţa” vor fi verificate prin programul pentru detectarea plagiatului Plagiarism detector. Nu vor fi publicate materialele, iar cele publicate vor fi retrase, dacă articolele în cauză conţin elemente plagiat sau suspiciuni de plagiat, fraude ştiinţifice sau date şi rezultate falsificate, aşa cum sunt definite de Codul de etică şi deontologie profesională a personalului științific și științifico-didactic, aprobat prin decizia Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare din 18.12.2018.
ACCES DESCHIS
Revista științifico-practică „Legea și Viața” oferă acces liber, real și imediat la toate articole de la data publicării lor în format online. Sunt publicate online în mod integral atât edițiile revistei, cât și fiecare articol în parte. În vederea descărcării articolelor de cititori pentru familiarizare sau uz academic, nu se impun niciun fel de taxe. Pentru asigurarea accesului deschis, instituția dispune și de DSpace Repository, în care sunt stocate și arhivate toate articolele publicate în Revistă.
Revista este indexată la bazele de date CEEOL, ibn.idsi.md, ROAD, ZENODO, OPEN AIRE.