La 15 martie 2018 în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” a avut loc o solemnitate deosebită – depunerea Jurământului poliţistului de către angajaţii cu statut special detaşaţi la cursuri de formare iniţială în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare”. 121 de ofiţeri şi subofiţeri – viitori apărători ai societăţii şi ordinii de drept, au făcut un pas decisiv în cariera sa profesională.
La eveniment au fost prezenţi:
– dl Alexandru JIZDAN, ministru al afacerilor interne;
– dl Simion CARP, secretar general de stat;
– dl comisar-şef Alexandru PÎNZARI, şef al Inspectoratului General al Poliţiei;
– dl Alexei ARMAŞU, preşedintele Asociaţiei Obşteşti a Veteranilor şi Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova;
– dl Mihai LAŞCU, preşedinte al Sindicatului ramural al Ministerului Afacerilor Interne „Demnitate”;
– conducători ai subdiviziunilor subordonate, corpul profesoral-didactic al instituţiei, veterani, studenţi, părinţi şi alţi oaspeţi de onoare.
Ministrul Alexandru Jizdan a salutat curajul şi dorinţa celor 121 de tineri care au ales să devină poliţişti: „Acest jurământ este un start de venire în familia MAI. Datorită oamenilor care depun jurământul Republica Moldova are apărători şi a rezistat în cele mai mari dificultăţi. Este nevoie de curaj şi dedicaţie ca să alegi această profesie. Toate meseriile îi au pe cei mai buni, medici, ingineri, profesori, eu vă încurajez să deveniţi cei mai buni în meseria voastră”.
Totodată audienţii cursurilor de formare iniţială au adresat cuvinte de mulţumire conducerii Ministerului Afacerilor Interne pentru susţinerea, încurajarea şi încrederea acordată: „Apreciem înalt oportunitatea de a fi numiţi în diferite funcţii poliţieneşti, precum şi posibilitatea combinării eficiente a procesului de instruire cu efectuarea stagiului de practică – un lucru extrem de necesar şi util la debutul carierei profesionale”.
Academia „Ştefan cel Mare” rămâne a fi unica instituţie care pregăteşte cadre calificate pentru toate structurile Ministerului de interne la diferite forme de învăţământ, totodată desfăşoară pregătirea iniţială şi perfecţionarea personalului din sursă internă şi externă.
„Nu cu mult timp în urmă, fiecare din noi a absolvit instituţii civile cu diferite profiluri, însă adevărata şcoală a bărbăţiei care ne-a ajutat să însuşim meseria de „poliţist” am trecut-o aici, în aulele Academiei „Ştefan cel Mare””, a menţionat ofiţerul de urmărire penală, inspectorul Botnaru Efim în discursul său.