Traficul de ființe umane și migrația ilegală: tendințe actuale și strategii de prevenire

Traficul de ființe umane este un fenomen complex, abordat din perspectiva criminalității organizate transnaționale, dar și o încălcare gravă a drepturilor omului, care în continuare afectează statele din întreaga lume, inclusiv Republica Moldova.

În contextul marcării „Zilei Europene de luptă împotriva traficului de fiinţe umane” care se marchează anual la data de 18 octombrie, precum şi Campaniei naţionale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane”, au fost organizate diverse activităţi tematice privind promovarea activă a politicilor de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane.

Astfel, la data de 12 octombrie 2022, Direcţia dezvoltare profesională a organizat şi desfăşurat activitatea științifică cu genericul „Traficul de ființe umane și migrația ilegală: tendințe actuale și strategii de prevenire”. Atelierul a avut drept scop sesizarea publicului referitor la riscurile şi activităţile asociate traficului de persoane, protecția și promovarea drepturilor victimelor acestui flagel.

În cadrul evenimentului ofiţerii debutanţi au prezentat informaţii ce vizează fenomenul traficului de ființe umane, caracteristici, tendințe, forme și reglementări normative, dar şi bunele practici privind prevenirea, identificarea, asistența cazurilor de trafic, inclusiv refugiați, în vederea acordării asistenţei necesare acestei categorii de persoane.

Experienţa profesională, practicile de investigare și prevenire ale traficului de ființe umane precum și ale acțiunilor conexe au fot împărtășite de către șeful Secției urmărire penală a Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Artur Nistreanu, și șeful Secției combaterea șederii ilegale a străinilor din cadrul Biroului Migrației și Azil al MAI, Iurie Golban.

La final, au fost acordate Certificate de participare tuturor celor implicaţi la activitatea menţionată.