Eminescu, poet naţional şi universal

Mihai Eminescu este omul „pământului nostru”, al esenţelor noastre naţionale, cufundat într-un soi de atemporalitate, dizolvându-se în natură şi într-o istorie impermeabilă la modernitate.
În acest an se împlinesc 131 de ani de la moartea marelui poet național. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie la vârsta de 39 de ani şi a devenit post-mortem membru de onoare al Academiei Române pentru moștenirea culturală valoroasă pe care a dăruit-o. Poetul a avut o activitate literară fără egal şi a lăsat în patrimoniul literaturii române o comoară inedită, opera sa devenind cartea de căpătâi al fiecăruia dintre noi.
După numeroase demersuri hermeneutice, opera eminesciană domină cultura română de mai bine de un secol, deoarece Eminescu a reuşit să fie emblematic pentru toate curentele de gândire din secolul nostru. „Nu poți fi Universal fără a fi mai întâi Național”, afirmă referindu-se la Eminescu, renumitul eminescolog Mihai Cimpoi, unul dintre cei mai mari cărturari ai românimii contemporane din ţara noastră.
Indiferent de vârstă, activitate sau percepţii, opera integrală a marelui poet îşi găseşte cititorul, iar poezia este actuală în orice timp:

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate…