Comemorarea eroilor martiri căzuţi în războiul de pe Nistru pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova

Cu 27 de ani în urmă, mai mulţi conaţionali au participat la războiul de pe Nistru din 1992 pentru apărarea integrităţii, suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. În acest tragic eveniment au murit circa 300 de persoane: poliţişti, militari, voluntari civili. Ziua de 2 martie numită şi Ziua Memoriei, aminteşte tuturor rana sângerândă a poporului nostru.
În conformitate cu Planul manifestărilor dedicate Zilei Memoriei, aprobat prin dispoziţia Guvernului nr.8-d din 11.02.2019, cu privire la organizarea şi desfăşurarea manifestaţiilor consacrate Zilei Memoriei şi cu Planul-scenariu al activităţilor MAI dedicate comemorării a 27 ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, Garda de onoare a Ministerului Afacerilor Interne, formată din studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI a asigurat procedura protocolară de depunere a florilor de către conducerea MAI la Plăcile comemorative din incinta MAI, la Monumentul din faţa sediului MAI, la Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei şi la Monumentul Maica îndurerată din cadrul Complexului memorial „Eternitate”. În cadrul acestui eveniment, 100 de studenţi ai Academiei „Ştefan cel Mare”, în comun cu 80 de studenţi ai Academiei militare „Alexandru cel Bun” şi 60 de studenţi ai Colegiului Naţional al poliţiei de frontieră au prezentat un Flash-Mob în memoria angajaţilor MAI căzuţi pe câmpul de luptă în anul 1992. La fel, un grup de 50 de angajaţi ai Academiei, printre care şi combatanţi, au participat la Marşul de comemorare, alături de veterani şi de subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării .
O acţiune similară a fost desfăşurată în oraşul Anenii Noi, unde Garda de Onoare a defilat cu Drapelul de Luptă al Academiei „Ştefan cel Mare” şi a asigurat depunerea coşului de flori de către Ministrul Afacerilor Interne la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Tot în acest context, la blocurile de studii a fost coborât în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova. În şirul acţiunilor de educaţie militaro-patriotică a tinerii generaţii, studenţii Academiei au avut întruniri cu veteranii sistemului afacerilor interne, cu văduvele eroilor martiri, care au povestit despre tragicele evenimente din 1992 şi despre aportul adus de către combatanţi şi martiri la edificarea statului de drept. Veteranii au îndrumat studenţii să fie devotaţi Patriei şi Poporului şi să fie fideli profesiei alese.