Ceremonia depunerii Jurământului Solemn

Astăzi, 3 octombrie 2024, Academia „Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a marcat un eveniment important în cadrul căruia a fost depus Jurământul Solemn de către 143 de tineri înmatriculați în anul I de studii la Facultatea drept, administrație, ordine și securitate publică.

Emoţionaţi, dar cu aspiraţii spre viitor studenţii-debutanţi, în prezenţa ministrului afacerilor interne, Adrian Efros, a secretarei de stat, Daniella Misail-Nichitin, a şefilor de arme şi colegilor din cadrul MAI, reprezentanţilor Guvernului României, conducerii şi corpului profesoral-didactic al Academiei, părinţilor şi rudelor au rostit ferm textul Jurământului şi au fredonat Imnul Republicii Moldova, sub faldurile Drapelului de Luptă al Academiei „Ştefan cel Mare”.

Rectorul instituției, Dinu Ostavciuc a deschis evenimentul menţionând că: „Astăzi este o zi memorabilă, în care aceşti tineri vor depune Jurământul, iar prin acest eveniment se marchează un nou început de carieră pentru ei. Vă mulţumesc pentru faptul că aţi ales să fiţi studenţi ai acestei instituţii, ceea ce înseamnă că sunteţi curajoşi, devotaţi Patriei şi Poporului. Vă mulţumesc pentru faptul că sunteţi gata să apăraţi legea, dreptatea şi cetăţenii Republicii Moldova. Noi, cu toţii ne dorim să deveniţi cei mai buni specialişti din cadrul sistemului de drept din ţară. Vă sugerez să reflectaţi asupra cuvintelor lui Benjamin Franklin, care spunea „Justiţia va preleva atunci când legea şi etica se vor alinia”, asta de fapt este şi misiunea voastră de viitor, să faceţi echilibru între etică, valorile noastre omeneşti şi legea”.

În alocuţiunea sa, ministru Adrian Efros a menţionat: „De astăzi, aveţi responsabilitatea de a proteja stabilitatea și securitatea statului, de a acționa în momente critice și de a oferi un sentiment de siguranță cetățenilor. Veți fi chemați să răspundeți la numeroase provocări, fie că vorbim despre pericole interne sau externe, fie despre situații care necesită intervenții rapide și precise. Academia „Ștefan cel Mare” va oferi pregătirea necesară pentru a face față acestor provocări, iar formarea voastră continuă va fi cheia succesului vostru”.

Totodată, la acest eveniment a fost consemnată şi Ziua profesională a lucrătorului din învăţământ. În acest an, ziua respectivă are o semnificație specială, deoarece marchează aniversarea a 30 de ani de la desfășurarea Conferinţei Internaţionale pentru Educaţie, convocate de UNESCO în anul 1994 la Geneva, în cadrul căreia data de 5 octombrie a fost proclamată drept Zi Mondială a Învăţătorilor. Așadar, Republica Moldova, la rând cu alte ţări ale lumii, a obţinut o ocazie în plus de a consemna vitalitatea rolului profesorilor şi celorlalte categorii de personal din sistemul de învăţământ în dezvoltarea socială, economică şi intelectuală.

Astfel pentru merite distinse în activitatea didactică, ştiinţifică şi de cercetare, conduită civică desăvârşită şi competenţă profesională înaltă precum şi aportul indiscutabil adus la instruirea noilor generaţii de funcţionari publici cu statut special, un grup de angajaţi a primit un șir de recompense din partea ministrului, dar şi a rectorului instituţiei.

Mesaj de felicitare a fost adresat şi de către secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu: „Stimaţi studenţi, aveţi în faţa dumneavoastră câţiva ani în care profesorii cu experienţă şi dedicaţie vă vor îndruma pe această cale şi să ştiţi că nu v-aţi ales o meserie uşoară ci din contra una care presupune multe sacrificii şi pentru acest lucru vă felicit şi vă încurajez, deoarece drumul în care aţi pornit este drumul de care această ţară are nevoie”.

Spre finalul ceremoniei, alături de  studenţii-debutanţi, cu pas de defilare au trecut şi ofiţerii Academiei „Ştefan cel Mare”, manifestând onorul oaspeţilor şi conducerii MAI.

Evenimentul a fost încheiat cu un delife-show realizat de către orchestra „Model” a Inspectoratului General de Carabinieri.

Depunerea Jurământului este o acțiune nobilă, realizată asumat, bazată pe tradițiile seculare a predecesorilor care, în toate timpurile, au stat la straja vetrei strămoșești aducându-și sacrificii în vederea păstrării identității și idealurilor naționale.

Astfel, prin asemenea evenimente tânăra generaţie își consolidează spiritul patriotic și dragostea faţă de ţară și societate, faţă de valorile naționale, cele general-umane și profesiunea aleasă.