Campania „Cunoaşte-ţi Eroii” la Floreşti

La 15 iulie 2019, Asociaţia Absolvenţilor Academiei de Poliţie (ACAPOLIS) în colaborare cu Academia „Ştefan cel Mare” şi-au propus spre realizare mai multe activităţi de voluntariat încadrate în Campania „Cunoaşte-ţi Eroii”. De această dată acţiunea de comemorare s-a desfăşurat în raionul Floreşti – baştina eroilor Ministerului de Interne, Victorian Dîrda şi Mihail Eni.
27 de ani în urmă cursantul Şcolii Medii Speciale de Poliţie a MAI, Victorian Dîrda (decedat la 15.07.1992), şi poliţistul Batalionului de Patrulă şi Santinelă nr.6 al DP mun. Chişinău, Mihail Eni (decedat la 21.07.1992), au căzut cu moarte de erou în luptele pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Acţiunea de comemorare a început la mormântul eroului Victorian Dîrda, înhumat la cimitirul din oraşul Floreşti.
Cu această ocazie delegaţii au vizitat Biblioteca orăşenească şi Muzeul de Istorie şi Etnografie al localităţii, unde au vorbit despre cauza martirilor, donând fondurilor instituţiilor câte un lot de carte şi un film documentar realizate de Academia „Ştefan cel Mare”.
Un lot analogic, precum şi o icoană cu chipul „Sfântului Nicolae”, au fost transmise rudelor regretatului coleg. În acest context, mama eroului – Raisa Dîrda a mulţumit oaspeţilor pentru grija permanentă şi atenţia acordată întru eternizarea numelui feciorului Victorian. La rândul său, fratele eroului – Nicolae, revenit recent din străinătate, a confirmat faptul că şcoala bărbăţiei care a trecut-o în cadrul Academiei de Poliţie (promoţia 1995-2000), l-a ajutat foarte mult în viaţă, în pofida faptului că a fost nevoit să plece din ţară pentru a-şi întreţine familia, cu 16 ani în urmă.
Activităţile au continuat cu depuneri de flori la mormântul eroului Mihail Eni, înhumat la cimitirul din satul Ciutuleşti.
A fost găsită şi mama lui Mihail – Galina Eni, rămasă văduvă, de una singură în întreaga gospodărie şi cu afecţiuni locomotorii. Mesajul disperat al mamei, însoţit de plânsetul inocent, i-a marcat adânc pe voluntari: „Au trecut 27 de ani de durere. Dar eu mai aştept. Poate va apărea de undeva Mihai al meu…”
Pe lângă lotul preconizat de carte şi filmul documentar, doamna Galina Eni a mai primit flori, un sprijin material, precum şi un Album „Eroii Ministerului Afacerilor Interne căzuţi în luptele pentru integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova”, unde se regăseşte şi feciorul său.
Femeia necăjită s-a adresat vizitatorilor pentru a le cere ajutor: „Ştiu că în alte localităţi au fost denumite străzi şi licee în numele celor care au căzut la Nistru. Am încercat şi aici la noi, dar nu am izbutit. Ajutaţi-mă, că asta mi-ar fi alinarea, să ştiu că fiul meu nu a murit în zădar.”
Este de menţionat faptul că în cadrul programului de voluntariat desfăşurat cu sprijinul Asociaţiei Absolvenţilor Academiei de Poliţie, Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI şi al partenerilor fideli, a fost realizat un şir de activităţi care includ: intitularea străzilor, instituţiilor de învăţământ şcolar, edificarea monumentelor, instalarea plăcilor „in memoriam” notorietăţilor şi eroilor ce s-au dedicat cauzei şi au lăsat urme apreciabile în istoria ţării noastre.