Finalizarea cu succes a cursului internaţional în domeniul reformei sectorului de securitate

La 1 noiembrie 2024 s-a finalizat cu succes instruirea cu genericul „Curs de bază privind reforma sectorului de securitate”.

Beneficiarii instruirii timp de 3 zile şi-au consolidat cunoştinţele fundamentale şi competenţele esenţiale în vederea înţelegerii, evaluării şi implementării reformelor într-un mod, care să asigure o securitate naţională şi internaţională eficientă şi transparentă.

Astfel, în contextul statutului Republicii Moldova de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, agenda a inclus o serie de subiecte cum ar fi: abordarea integrată a Uniunii Europene şi reforma sectorului de securitate; cadrul politic al UE și NATO privind reforma sectorului de securitate; provocările UE și rezilienţa la crize; perspectivele FRONTEX privind politicile de reformă a sectorului de securitate – similitudini și diferențe contextuale; rolul și mandatul EUBAM în regiune – dezvoltarea și consolidarea securității frontierelor;  EUPM Moldova ca misiune civilă a reformei sectorului de securitate; reforma sistemului pentru situații de urgență și protecție civilă ca parte a reformei sectorului de securitate; cadrul strategic la nivelul UE privind reforma sectorului de securitate în contextul evoluțiilor euro-atlantice.

Instruirea oferită participanţilor va contribui la pregătirea în alinierea structurilor naţionale de securitate la standardele UE, promovând astfel guvernanţa democratică, statul de drept şi respectarea drepturilor omului în sectorul de securitate.

Procesul de instruire a fost asigurat de profesionişti precum: colonelul Alberto Serradilla Fidalgo; Laria Stoian din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă; Liviu-Mihai Dănilă, doctor, ministru consilier, ex-şef al Centrului pentru Situaţii de Urgenţă şi Criză al Ministerului Afacerilor Interne din România; Kurt Meissner, preşedinte al Colegiului European de Securitate şi Apărare, şef al Secţiunii Reforma sectorului de securitate; Răzvan Budeanu, expert FRONTEX; Sergiu-Adrian Vasile, profesor, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”; Ansii Kartila, şeful Biroului EUBAM în Moldova; Gertjan Boulet, consilier strategic EUPM; Sorin Hazu, EUMA; Dr. Raed Arafat, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, România; Prof. Iulian Chifu, PhD, preşedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning.

Prin astfel de evenimente, Academia „Ştefan cel Mare” îşi consolidează capacitatea de a oferi instruire conform standardelor europene şi de a dezvolta un corp de profesionişti pregătiţi pentru integrarea în structurile de securitate europene. Totodată, Academia îşi consolidează rolul de instituţie de referinţă în pregătirea cadrelor de securitate la nivel naţional şi regional.

Cu recunoştinţă ne exprimăm aprecierea faţă de Colegiul Naţional de Afaceri Interne din Bucureşti şi Colegiului European de Securitate şi Apărare pentru sprijinul oferit în organizarea acestui eveniment de importanţă strategică.