Echipa ACAPOL P8 în vizită la compania Autonomous Flight Technologies din România

Pe data de 8 decembrie 2020, echipa ACAPOL P8 parte componentă a proiectului „Educational for Drone (eDrone)”, a efectuat o vizită la compania Autonomous Flight Technologies (AFT) (tehnologii de zbor autonom/ fără pilot) din România.
Începând cu 15 octombrie 2016 şi până în prezent, Academia „Ştefan cel Mare” este parte a proiectului „Educational for Drone (eDrone)”, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Erasmus+, acţiunea KA 2 Dezvoltarea capacităţilor în domeniul învățământului superior, cu participarea partenerilor instituțiilor superioare de învățământ şi asociaţii din Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Italia, Franţa, România şi Polonia.
Scopul proiectului eDrone este definirea unui mediu de învăţare pentru a oferi mai multe posibilităţi de acces la noi competenţe legate de utilizarea tehnologiilor de tip dronă în activităţile profesionale. Cu acest prilej, echipa P8 a avut o mare oportunitate de a vizita această companie şi de a se familiariza cu activitatea sa. Vizita aceasta se înscrie perfect în domeniul – Instruire pentru Drone. De menţionat, că Autonomous Flight Technologies este una dintre pionierii industriei UAV (vehicul aerian fără pilot) din România, care dezvoltă și produce platforme aeriene începând cu anul 2004. Astăzi, AFT este compania românească nr. 1 de UAV și una dintre topurile din Europa de Est. Oferă soluții complexe pentru aplicații civile (primul pilot automat a fost dezvoltat în 2006) și pentru operațiuni militare (prima dronă țintă a fost produsă în 2005). În 2017, au obținut recunoașterea NATO pentru cea mai bună implementare STANAG 4609. Misiunea companiei este de a fi una dintre cele mai importante în calitate de furnizori de tehnologie din această industrie. Viziunea acesteia reprezintă reducerea la minimum a importanței abilităților de pilot faţă de factorul uman. Dronele oferă soluții complexe în mod prietenos și intuitiv, bazate pe cele mai înalte tehnologii. Detaliile tehnice constituie succesul UAV.
Activitatea companiei se focusează pe valori, motivaţie şi încredere în sprijinul echipei, acestea fiind: pasiunea pentru ceea ce fac, determinarea în crearea inovaţiilor de impact şi concentrare pe detalii tehnice, şi nu în ultimul rând încrederea în sine şi în echipă. Toate cele menţionate demonstrează că cele mai importante valori ale companiei tind să promoveze imaginea acesteia în rândurile echipelor clienţilor în proiectele pe care le construiesc împreună. Motto-ul „o singură echipă” accentuează, prin stilul cooperant, munca de echipă, încrederea şi toleranţa faţă de opiniile celor implicaţi.
Compania dispune de un personal în număr de 40 de persoane, care prin atitudinea faţă de activitatea pe care o realizează începând cu luni dimineaţa a fiecărei săptămâni, demonstrează performanţă şi profesionalism. Lucrul este dificil, dat totodată şi plăcut. Primesc satisfacţie de la ceea ce fac, creează idei și râd.
Compania se ocupă cu design-ul, dezvoltarea şi producerea de software și firmware personalizate.
E de menţionat, că această companie creează şi produce bunuri asemănătoare UAV şi dezvoltă în continuu toate subsistemele adiacente fără de care nu ar fi posibil să existe un sistem aerian fără pilot complet și funcțional. Aici putem enumera: Hirrus Series, Signus Series, Quarrus Series. Toate aceste subsisteme ca: terminal de date la sol; stație de control la sol; lansator etc., au devenit recent sisteme independente bune pentru a fi integrate în alte sisteme UAV.
Aşadar, utilizarea dronelor de către profesionişti va deschide noi scenarii care necesită cunoştinţe practice şi teoretice şi care depăşesc simpla conducere şi manevrabilitate a dronelor. Dronele se vor utiliza în funcţie de caracteristicile mecanice, echipamentele de detectare, prelucrarea şi utilizarea informaţiilor obţinute, cât şi în funcţie de legile naţionale şi locale. Cu ajutorul dronelor pot fi dobândite informaţii ce vor facilita utilizarea soluţiilor avansate în domeniul TIC, obţinând astfel noi competenţe.
La finele vizitei echipa ACAPOL a oferit dlui Emanuel Popp, manager al companiei şi dlui Remus Dogaru, inspector aeronautic al Autorităţii Aeronautice Civile Române câte un set de materiale promoţionale care includeau: materialele sesiunii ştiinţifice, broşură, calendar, poster şi pungă. Acestea au ca scop diseminarea şi promovarea produselor atât în rândurile instituţiilor implicate în proiect, cât şi cele din afară.