Drapelul de Stat al Republicii Moldova ONORAT de Academia „Ştefan cel Mare” a MAI

La 27 aprilie 2018 a fost serbată Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova – unul dintre cele mai importante şi relevante repere naţionale.
În acest context Academia „Ştefan cel Mare” a MAI a realizat un şir de activităţi. În dimineaţa zilei menţionate la blocurile de studii ale instituţiei a fost arborat Drapelul de Stat şi intonat Imnul Republicii Moldova. Formaţiile de studenţi au defilat cu ONOR la DRAPEL.
În dimineaţa aceleiaşi zile Garda de onoare a Ministerului Afacerilor Interne, formată din studenţii Academiei, a asigurat procedura depunerii coşurilor de flori de către conducerea MAI la Plăcile comemorative din incinta Ministerului Afacerilor Interne şi la Monumentul poliţiştilor căzuţi la datorie din faţa sediului ministerului.
Şirul de evenimente a continuat în Parcul „Valea Morilor”, la Monumentul funcţionarilor de poliţie căzuţi la datorie.
La solemnitate au fost prezenţi: Ministrul Afacerilor Interne, dl Alexandru Jizdan; Secretarul general de stat al MAI, dl Simion Carp; conducătorii subdiviziunilor aparatului central, autorităţilor administrative şi instituţiilor din subordinea MAI; veteranii sistemului afacerilor interne.
Sub acompaniamentul Orchestrei-model a DTC a fost arborat Drapelul de Stat al Republicii Moldova şi intonat Imnul de Stat.
Pe platoul din faţa monumentului a fost constituită o formaţie ce a inclus efectivul Gărzii de Onoare şi gărzilor portdrapel ale subdiviziunilor MAI, cu drapelele de luptă ale Academiei „Ştefan cel Mare”, IGP, INP, IGPF, IGSU, DTC, BPDS „Fulger”.
În cadrul acestui eveniment au fost comemoraţi poliţiştii căzuţi la datorie.
Studenţii Academiei au prezentat pliante ce conţineau informaţii despre funcţionarii de poliţie care şi-au jertfit viaţa pentru valorile naţional-statale: Ţară, Neam, Tricolor în perioada războiului de la Nistru din 1992 şi ale celor căzuţi la datorie pentru apărarea acestor valori.
În final, efectivul subdiviziunilor poliţieneşti a trecut cu pas de defilare.
În a doua jumate a zilei Garda de Onoare a MAI, acompaniată de Orchestra-model a Departamentului Trupelor de Carabinieri a prezentat defilarea artistică cu armele din dotare în faţa sediului autorităţii de referinţă.
Tot în acest context, la data de 20 aprilie 2018, un grup de studenţi şi angajaţi ai Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI în comun cu reprezentanţii Asociaţiei obşteşti „Tradiţii militare” au participat cu un Program cultural-artistic „Tradiţii militare autohtone” în cadrul Zilei Uşilor Deschise la IP Donduşeni. Elevii gimnaziilor şi liceelor din raionul Donduşeni, prezenţi la activitate, au primit pliante informative cu referire la semnificaţia Drapelului de Stat şi condiţiile de admitere la facultăţile Academiei.
Concretizăm că semnificaţia culorilor corespunde ştiinţei heraldice. Roşul este simbolul măririi, al bravurii, îndrăznelii şi generozităţii. Este o dovadă de mare distincţie. Simbolizează, de asemenea, sângele vărsat în lupte, puterea de viaţă şi energia strămoşească.
Galbenul (sau aurul) este simbolul forţei, bogăţiei şi purităţii, dar el reprezintă şi holdele aurii de grâu din timpul verii.
Albastrul (sau azurul) reprezintă aerul, cel mai nobil element după foc, şi simbolizează blândeţea, frumuseţea, nobleţea şi buna-credinţă. El aminteşte şi de legea noastră creştinească.
La fel şi crucea purtată de vulturul de pe Stema Republicii Moldova reflectă credinţa creştină a neamului nostru şi lupta pentru valorile morale şi naţionale, manifestată prin patriotismul eroilor noştri, care ne-au făurit Independenţa şi Suveranitatea.