Jurământul solemn este un ceremonial perindat de-a lungul istoriei seculare, impus prin sângele vărsat de către strămoşi pentru idealurile și valorile din toate timpurile, respectat prin tradiţie seculară şi reglementat prin normă legală.
Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” a avut loc depunerea jurământului solemn de către 53 de ofiţeri şi 215 de subofiţeri delegați la cursuri de formare inițială în cadrul Direcției dezvoltare profesională și Direcției „Centrul integrat de pregătire pentru aplicarea legii”. Cu deosebite emoţii și mândrie tinerii au rostit cuvintele sacre ale Jurământului solemn, au intonat Imnul Republicii Moldova şi au prezentat onorul militar, defilând în faţa conducerii Ministerului Afacerilor Interne și conducătorilor autorităților administrative și subdiviziunilor subordonate acestuia.
Evenimentul a fost onorat de prezenţa ministrului afacerilor interne, Adrian Efros, care a menţionat: ,,Este o onoare să fiu astăzi alături de dumneavoastră, în cadrul acestei ceremonii de depunere a Jurământului. Asistând la acest ceremonial, am încercat să întorc filele calendarului amintirilor şi am constatat că 25 de ani în urmă am depus şi eu Jurământul militar – un jurământ pe care, cu sfinţenie, îl respect şi în prezent, un jurământ care m-a călăuzit în toată cariera mea profesională. De aceea, vă îndemn ca Jurământul depus astăzi să vă călăuzească și în grelele încercări și în clipele de succes”.
Având în vedere faptul că solemnitatea s-a desfășurat în pragul Zilei comemorării declanșării evenimentelor de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992, în formație, împreună angajații Academiei „Ștefan cel Mare”, au fost prezenți și veteranii instituției, care au luptat în acel Război.
Astfel, cu un mesaj de recunoştinţă au venit studenţii anului I de studii: „Stimaţi combatanţi! Sunteţi un exemplu elocvent de sacrificiu, bărbăţie şi jertfire de sine manifestate în acele momente cruciale pentru Ţară. În pofida grelelor încercări prin care aţi trecut şi mai treceţi, noi, tânăra generaţie, vă admirăm prezenţi şi receptivi, de fiecare dată, la problemele societăţii”.
Cu prilejul acestei întruniri, veteranilor le-au fost înmânate diplome de gratitudine, în semn de recunoştinţă şi consideraţie pentru avântul patriotic, bărbăţie şi curaj manifestate în Războiul de pe Nistru din anul 1992 pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova.
Tot în acest context, Biblioteca Academiei ,,Ștefan cel Mare” a organizat o expoziție de lucrări consacrate acestui eveniment: cărți, filme documentare, materiale ale conferințelor științifice, memorii documentate ale participanților la război și ale rudelor acestora. În cadrul expoziției, studenții și vizitatorii bibliotecii, au ocazia să se familiarizeze cu biografiile eroilor, cronica evenimentelor și alte exponate ce amintesc de sacrificiul lor în lupta pentru apărarea integrității şi independenței Republicii Moldova.
În ajunul Zilei Memoriei și Recunoștinței, Consiliul veteranilor al Academiei a desfășurat o lecție cu genericul „Integrarea europeană prin prisma evenimentelor din anul 1992”. Studenţii au avut ocazia de a obține informații despre evenimentele vizate din prima sursă, ascultând mărturiile veteranilor de război Victor Todică și Vladimir Chirilovici și vizionând filmul documentar „Ecourile Războiului din 1992”.
De remarcat că Academia ,,Ștefan cel Mare” este unica instituție de învățământ din țară, decorată cu cea mai înaltă distincție militară de stat – Ordinul ,,Ștefan cel Mare”, în semn de apreciere a meritelor angajaților și studenților instituției, manifestate pe câmpul de luptă.