Consemnarea a 31 de ani de la declanșarea Războiului de pe Nistru din 1992

Astăzi, Republica Moldova dedică această zi participanților de Război pentru apărarea integrităţii şi independenţei ţării noastre.

Reieșind din prevederile Planului, aprobat la nivel departamental, al activităților dedicate comemorării a 31 de ani de la începutul acțiunilor de luptă, Academia „Ștefan cel Mare”, consolidat cu subdiviziunile MAI, a sprijinit activitățile preconizate, inclusiv, prin implicarea și asigurarea ceremonialului protocolar de către Garda de Onoare a MAI, constituită din studenții și angajații instituției.

Manifestările prilejuite Zilei Recunoştinţei şi Memoriei au început cu depunerile de flori la placa comemorativă, dedicată poliţiştilor căzuţi la datorie, din incinta Ministerului Afacerilor Interne, la care a participat și prim-prorectorul pentru studii și management al calității, comisar-șef Iurie Odagiu.

La Marşul Memoriei, condus de către șeful Direcției management operațional, comisar-șef Valeriu Șargarovschi, alături de conducerea MAI şi veteranii războiului de pe Nistru, au defilat şi detașamentele de studenţi ai Academiei „Ştefan cel Mare”.

La nivel instituțional, dis-de-dimineață, în toate blocurile Academiei au fost coborâte în bernă Drapelele de Stat, consemnând, astfel, ziua de doliu național, iar conducerea și studenții au depus flori la plăcile comemorative din incinta blocului principal.

Pentru veteranii Academiei, evenimentul de comemorare a continuat în capela „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a instituţiei, unde a avut loc acatistul în memoria celor trecuți în neființă, oficiată de capelanul Academiei „Ştefan cel Mare”, protoiereul Octavian Moşin.

„Mereu am simțit și am apreciat susținerea pe care o avem din partea veteranilor Academiei „Ștefan cel Mare”. Dar, dincolo de protocol, adresându-mă din postura de reprezentant al, relativ, tinerei generații – astăzi, în perioada grelelor încercări, ne simțim și noi mai siguri, având o asemenea ariergardă”, a menționat prorectorul pentru formare și personal, comisar-șef Iulian Caț.

La fel, cuvinte de gratitudine a adus și reprezentantul studenților Academiei, Zubac Igor, fiu de combatant: „În acest an pornește o altă decadă adăugată celor trei decenii de la declanșarea Războiului de pe Nistru, din anul 1992. Cu părere de rău tot mai des își găsește reflecție în societatea noastră cuvântul „Pace”, iar de pe malurile bătrânului Nistru, din nou se aude răsunetul războiului…

…Ei (combatanții) sunt reflecția demnității acestei națiuni, cei care au clădit temelia independenței, cei care au readus spiritul luptătorului de pe vremuri, și tot ei, sunt cei care și astăzi continuă să lupte”.

În acest context, instituția a organizat şi o masă de pomenire în memoria celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă, dar și celor care s-au stins din viață ulterior. Reuniunea a purtat un caracter de suflet și a încadrat recitaluri de poezie, amintiri de război, chestiuni de pe ordinea de zi a mișcării de veterani din cadrul Academiei.

Totodată, la data de 1 martie 2023, în ajunul Zilei de Comemorare, în incinta Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI, a avut loc o întrunire emoționantă a ofițerilor și subofițerilor participanți la cursul de formare profesională inițială cu generalul-maior de poliție în rezervă, cavaler al „Ordinului Republicii”, Victor Gusleacov. Invitatul special a exercitat funcția de comisar al Comisariatului de Poliţie Tighina (Bender), reușind, în timpul Războiului de pe Nistru, să-și păstreze efectivul, în pofida ameninţărilor formațiunilor separatiste din acest oraş.

Cu prilejul acestei întâlniri, veteranul de război a relatat cursanților despre eroismul, patriotismul și faptele de vitejie de care au dat dovadă camarazii săi de armă, în apărarea valorilor naționale.

Ulterior, în aceeași zi, studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” au audiat online, o lecţie de istorie organizată de către Ministerul Afacerilor Interne în colaborare cu asociațiile de veterani din cadrul campaniei comune de conștientizare a importanței istorice a Războiului de Independență și a rolului veteranilor în cultura națională a Republicii Moldova. În cadrul acestei reuniuni, generalul Gusleacov a făcut referință la Materialele Conferinței științifico-practice „Interesele de stat și rolul organelor de interne în asigurarea ordinii constituționale, drepturilor și libertăților omului în raioanele de este ale Republicii Moldova”, desfășurată în cadrul Academiei Naționale de Poliție la 12-13 ianuarie 1993, încadrată în ediția „Conflictul din Transnistria: Adevărul așa cum a fost”.